Redžepi: Samo mi u Evropi putujemo sa obaveznim vizama

Priština
Izvor: Zeri

Zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi rekla je da su građani Kosova jedini na Balkanu i Evropi koji i dalje ne mogu da putuju bez viza, prenosi Reporteri.

"Za nas je ovo prioritet broj jedan. Mi smo jedini narod na Balkanu i Evropi koji nemamo pravo da slobodno putuje", rekla je Redžepi na samitu u Sofiji.

Prema rečima Redžepi, Kosovo je ispunilo sve obaveze koje su nametnuli Savet Evrope i Evropska unija.

"Kao vlada gradimo normalnu demokratsku državu i zajedno činimo da se fokusiramo na pravnu državu, borbu protiv korupcije, reformu obrazovanja i zdravstveni sistem. U tom smislu pomoć Republike Bugarske je izuzetno značajna", rekla je ona.

Redžepi je na samitu takođe naglasila da Kosovo ima napete odnose sa Srbijom, dodajući da je smešno razmišljati o ratu zbog registarskih tablica.

"Obavezni smo kao država da poštujemo Briselski sporazum, odnosno registarske tablice kao deo Briselskog sporazuma. Tako mi to radimo. I odjednom se ispostavi da smo protiv nekoga. Ne gospodo, mi nismo protiv nikoga. Na Kosovu živimo svi zajedno - i Albanci i nealbanci, Srbi, Bošnjaci, Turci, Goranci i Romi i svi drugi narodi", rekla je Redžepi.