Rektor Arsić: Ukidanje dinara ugrožava opstanak Univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda

Rektor Nebojša Arsić
Izvor: Kosovo Online

Odlukom o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa, nastoji se da institucije srpskog naroda koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene, poručio je rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić, dodajući da ukoliko ta odluka Centralne banke Kosova ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak Univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda. On je ocenio da se radi o situaciji "bez presedana".

Arsić je obavestio medije da je rektorski kolegijum Univerziteta danas održao vanrednu sednicu povodom novonastale situacije u vezi sa odlukom Prištine o ukidanju platnog prometa, kao i da su konstatovali, između ostalog, da je Univerzitet stub opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Univerzitet je, kao državna institucija, jedan od najvećih poslodavaca u našoj Pokrajini. U okviru Univerziteta, na deset fakulteta i tri nivoa studija, obrazovanje stiče oko 9.000 studenata, a radi i ostvaruje prihod 1.123 zaposlenih. Univerzitet je uvek delio sudbinu naroda, pa je kao i 200.000 Srba prognan iz Prištine. Od tada ovo su najteža vremena za nas i naše studente", kazao je Arsić.

Navodeći da se odlukom o ukidanju dinara nastoji da institucije srpskog naroda koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene, Arsić je podsetio da je sredinom prošle godine nelegitimni gradonačelnik opštine Severna Mitrovica zaustavio izgradnju zgrade Univerziteta.

"To pokazuje da nekome smeta obrazovanje visokostručnih kadrova. Gde to još postoji da se političkom odlukom zabranjuje unapređenje uslova za rad studenata i nastavnika. Takođe, podsećamo da svaki upisni rok prate problemi koje izazivaju institucije iz Prištine, čime se pokušava da se studenti odvrate od upisa na naš Univerzitet. Ukoliko diskriminatorna odluka o ukidanju platnog prometa ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak našeg Univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda. Ovde se radi o funkcionisanju institucija koje nemaju alternativu i koje uspešno opstaju u nemogućim uslovima", naveo je.

Dodaje da je pitanje kako će se isplaćivati plate, kako će se prijavljivati ispiti, školarine, kolokvijumi, diplomski i master radovi, odbrane doktorskih disertacija ukoliko ta uredba ostane snazi.

Takođe, kako navodi Arsić, pitanje je i kako će se vršiti uplate za bilo koju svrhu ako se ukida isplata plata, penzija, stipendija.

"Shodno tome, tražimo reakciju demokratskog i civilizovanog sveta. Primena odluke o ukidanju dinara vodi u egzodus i nestanak našeg naroda pred očima sveta. Čitav civilizovani svet mora da ustane protiv ovoga. Podržavamo odluku našeg državnog rukovodstva, predsednika i Vlade da se pred Savetom bezbednosti UN raspravlja o ovom pitanju", poručio je Arsić nakon danas održane vanredne rektorkske sednice povodom odluke Prištine o ukidanju dinara.