Republikanci na korak od osvajanja tesne većine u Predstavničkom domu

Bela kuća
Izvor: Gazeta Express

Republikanci su u utorak bili na korak od osvajanja kontrole nad Predstavničkim domom u sledećem sazivu Kongresa koji stupa na dužnost u januaru, prenosi Glas Amerike.

Prema projekciji agencije Asošijeted pres, republikanci su već osvojili 217 od neophodnih 218 mesta, a demokrate 205, u donjem domu Kongresa koji broji 435 članova. Još se broje glasovi u 13 izbornih trka, uglavnom u Kaliforniji, a u nekima od njih vode republikanski kandidati zbog čega se očekuje da republikanci osvoje većinu.

To je priznao i demokratski predsednik Džo Bajden, govoreći novinarima na konferenciji za novinare G-20 u Indoneziji.

"Mislim da ćemo se veoma približiti u Predstavničkom domu. Mislim da će biti veoma blizu, ali ne mislim da ćemo uspeti", rekao je Bajden.

Republikanska većina u Predstavničkom domu će verovatno dati Bajdenovim protivnicima preduslov za pokretanje istrage o, kako smatraju, pogrešnim koracima administracije tokom njegove prve dve godine u Beloj kući, kao što je prošlogodišnje haotično povlačenje američkih trupa iz Avganistana i tekući priliv hiljada migranata preko granice SAD sa Meksikom.

Većina u Predstavničkom domu, iako je mnogo uža nego što su partijski zvaničnici predvideli pre prošlonedeljnog glasanja, takođe bi omogućila republikancima da se pridruže pregovorima sa demokratama u Senatu i Belom kućom o ključnim alokacijama vladine potrošnje, politici klimatskih promena, kontinuiranoj pomoći Ukrajini u njenom rat sa Rusijom, kao i o drugim značajnim pitanjima.