Revizor potvrdio propuste bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija

Pascoli
Izvor: Koha ditore

Finansijski izveštaj, koji je ovog meseca objavila revizorska služba o Ministarstvu spoljnih poslova Kosova, potvrdio je navode o nelegalnom postavljenju konzula u kosovskim diplomatskim misijama od strane bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, javlja Koha.

Nelegalno je Pacoli imenovao šest konzula u diplomatskim misijama, koji su bili učesnici konkursa u martu 2019. godine, ali koje nije predložila izborna komisija, piše Koha.

U međuvremenu, trojica ostalih imenovani su bez konkursa i bez učešća u diplomatskoj službi.

Revizor je utvrdio da je komisija za evaluaciju 5. jula 2019. godine ministru predložila listu od 15 odabranih kandidata, koju je ministar odobrio.

Ovom spisku je bez odobrenja komisije priloženo još šest odluka o imenovanju.

Prema revizoru, do toga je došlo zbog neodgovornosti Ministarstva spoljnih poslova da sledi i poštuje utvrđene zakonske procedure.

"Imenovanje konzula bez konkursa i bez prolaska kroz komisiju onemogućuje da se drugi zainteresovani građani prijave za ovu poziciju, utiče na transparentnost i može uticati na to da odabrani kandidati budu neprimereni i nekompetentni za ovu poziciju", navodi se u izveštaju revizora.

Koha je pisala o ovim prekršajima 13. septembra prošle godine.

Pozivajući se na "predlog" komisije koja je na osnovu konkursa, objavljenog u martu, izabrala zvaničnike diplomatske misije, Bedžet Pacoli je postavio za konzule iz redova Alijanse za novo Kosovo Ramiza Ismajljia, Ngadnjima Makolia i Ljiridona Sadria.

Sadri je postavljen za konzula u Nemačkoj u Hamburgu, Ismajlji u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Makoli u Kanberi u Australiji.

Po dolasku na čelo Ministarstva spoljnih poslova Gljauk Konjufca je poništio odluke o imenovanju ta tri konzula, zajedno sa odlukama o 12 drugih konzula koji su imenovani nelegalno.

Konjufcina naslednica, ministarka Meljiza Haradinaj Stubla preispitala je zakonitost tih odluka i rekla da odluka o suspenziji ne uključuje pomenute konzule.

U vezi s tim Koha je uputila pitanja Ministarstvu spoljnih poslova, ali su odgovori izostali.