Ristić: Nikakav genocid nad Albancima nije počinjen od 1878. do danas

Istoričar Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida
Izvor: Politika

Istoričar Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, kaže za Kosovo onlajn da nikakav genocid nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka pa sve do danas.

Naprotiv, kako ističe, u čitavom tom razdoblju Muzej žrtava genocida beleži, dokumentuje i istorijskim izvorima potvrđuje brojne ratne, ali i mirnodopske zločine i postupke svakovrsnog nasilja počinjenog nad pripadnicima nealbanskog življa na području Kosova.

Ristić navodi da intenziviranje pseudonaučnih istupa u javnosti od strane najviših predstavnika privremenih vlasti u Prištini ukazuje na njihovu potpunu spremnost da se u ostvarivanju svojih ciljeva oslone i na brutalne istorijske falsifikate.

Pseudonaučna i politikantska kampanja vlasti u Prištini

"Reči i iskazi koje je predsednik tzv. Vlade tzv. Republike Kosovo Aljbin Kurti uputio juče tokom razgovora sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem samo su nastavak izrazito agresivne, pseudonaučne, politikantske i veoma opasne kampanje privremenih vlasti u Prištini koje za cilj imaju potpunu eliminaciju prisustva preostalih Srba, kao i našeg nacionalnog i identitetskog nasleđa na području AP Kosovo i Metohija. Intenziviranje pseudonaučnih istupa u javnosti od strane najviših predstavnika privremenih vlasti u Prištini ukazuje na njihovu potpunu spremnost da se u ostvarivanju svojih politikantskih ciljeva oslone i na brutalne istorijske falsifikate. I nakon što su pre samo nekoliko dana pojedini krugovi u Sarajevu u javnost plasirali tezu o višestrukom genocidu koji su Srbi, počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka, navodno, počinili nad Bošnjacima, tako sada na tom istom bestidnom i pseudonaučnom fonu nastupaju Osmani, Kurti i drugi zagovornici etnički i na svaki drugi način "čistog"' Kosova i Metohije“, kaže Ristić.

Po njegovim rečima, jedini genocid koji je tokom čitavog 20. veka sproveden na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima je onaj koji je počinjen nad pripadnicima srpskog naroda u razdoblju Drugog svetskog rata.

Zloupotreba termina "genocid" sve češća  

"Muzej žrtava genocida, kao nacionalna referentna ustanova kulture, sa gnušanjem odbacuje veoma opasne, politikantske i pseudonaučne tvrdnje predvodnika kosovsko-metohijske separatističke elite. Istovremeno, stručnjaci Muzeja žrtava genocida ukazuju na brojne realne opasnosti u regionalnoj političkoj sferi, ali i u široj javnosti usled sve prisutnije zloupotrebe termina "genocid", a sve sa ciljem njegove banalne i brutalne političke instrumentalizacije. Muzej žrtava genocida, stoga, podseća na to da je jedini genocid koji je tokom čitavog 20. veka sproveden na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima onaj koji je počinjen nad pripadnicima srpskog naroda u razdoblju Drugog svetskog rata“, kaže Ristić.

Istoričar Ristić naglasio je da nikakav genocid, a posebno ne višestruki, nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka pa sve do danas.

"Pokušaji pojedinih kvazi-intelektualnih i politikanstkih krugova u Sarajevu, odnedavno i u Podgorici, a posebno u Prištini, da tragične događaje koji su obeležili ratove za jugoslovensko nasleđe (1991-1999) proglase genocidom u naučnom smislu predstavlja pucanj u prazno, a u civilizacijskom veoma opasan regresivni i revizionistički postupak. I da zaključim, nikakav genocid, a posebno ne višestruki, nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. stoleća pa sve do danas. Naprotiv, u čitavom tom razdoblju Muzej žrtava genocida beleži, dokumentuje i istorijskim izvorima potvrđuje brojne ratne, ali i mirnodopske zločine i postupke svakovrsnog nasilja počinjenog nad pripadnicima nealbanskog življa na području današnje AP Kosovo i Metohija“, naveo je Ristić.

Ristić kaže da se se pojam "genocid" sve češće zloupotrebljava u javnom prostoru.

Najgrlatiji nekompetentni političari

"Imajući sve to u vidu Muzej žrtava genocida izražava veliku zabrnutost zbog neodgovornih izjava koje sve češće dolaze iz Prištine, Sarajeva, ali i nekih drugih centara, a koje za svoju posledicu imaju novu mobilizaciju na mržnju i stvaranje preduslova za neko novo masovno nasilje što nije u interesu bilo kog naroda na ovim prostirima. Ovo tim pre što se pojam "genocid"' sve češće zloupotrebljava u javnom prostoru. Indikativno je i to da su u javnim iskazima o genocidu najaktivniji i najgrlatiji potpuno nekompetentni političari koji svoje otrovne nacionalističke strelice odašilju iz Prištine, Sarajeva i Podgorice. Upravo njih stručnjaci Muzeja žrtava genocida pozivaju da se neposredno obrate ovoj referentnoj nacionalnoj ustanovi kako bi stekli saznanja zasnovana isključivo na istorijskim izvorima i nepobitnim činjenicama“, zaključuje Ristić.

Mili
20. Jul 2021.
Ma ne.Nikad.Zasipali ste ih cvecem.
Miodrag iz Peći
20. Jul 2021.
Od kada se prvi i drugi srpski ustanak, balkanski ratovi, prvi i drugi svetski rat gde su Srbi vodili ratove sa Otomanima, Austrougarskom monarhijom i italijanskim i nemačkim fašistima naziva genocidnim kada su Srbi sa saveznicima oslobodili okupirane teritorije od okupatora i njihovih slugu. Srbi su uvek bili oslobodioci i ujedinjitelji a Albanci otomanske, italijanske i nemačke fašističke sluge.
Od silnih genocida koje je albanski bašibozuk izveo navešću samo dva sa svim karakteristikama genocida.
Prvi nesumljivi genocid je izvršen 1821. god. napad na Moskopolje izvršio je polunezavisni gospodar Ali-paša Janjinski (1741-1822. g.) sa albanskim odredima. I poreklo pomenutog paše je albansko - iz mesta Tepelini na jugu Albanije (okolina Berata). I tako grad sa 50.000 stanovnika sveo na 300. Cincari, pravoslavci, najcivilizovaniji ljudi tog vremena sa štamparijama, kinematografima, osmislili Feta sir, mastiku i konjak. Preko 300 crkava je porušeno. Mušksrci su proterani i pobijeni a žene silovane i odvedene u roblje.
Dakle tačno pre dva veka je unuštena tadašnja najveća civilizacija. O Cincarima neću mnogo jer možete proguglati i uveriti se da u poslednjih dva veka nemamo toliko znamenitih Srba koliko imamo znamenitih Cincara.
Drugi, ali ne i jedini je zaboravljen zarad "Brastva i jedinstva" desio se 28.jula.1944.godine kada su u Velici podno Čakora albanski balisti i SS divizija Skender Beg poklali više od 500 Srba od kojih je bilo 118-toro dece mlađe od 12.godina. Muškarce, žene i decu su prvo silovali pa klali i spaljivali.
Toliko je to zataškavanje išlo u krajnost da su u mom oreduzeću radili Momo Jokić koji se samim čudom spasio i dželat njegove porodice kome ime neću navesti jer ja nisam sudija. Čak su i Albance terali da se žene Veličankama te je Rugovina majka Veličanka, Ali Šukrijina žena je Veličanka i mbogih neznanih sve u cilju da se Veličanima seme zatre.
Swe
20. Jul 2021.
Naravno da nije, iz bede u Albaniji su bezali u Jugoslaviu, sto je za njih bila mala Amerika. Ovo nam je sada hvala.
Robi
21. Jul 2021.
Izbrisali ste mi komentar jeli ???
Ja
31. Jul 2021.
Nikad nije bilo genocida nad albancima to je jeste velika laz i izmisljotina nista nije istina