Rode: Čekamo predlog Kosova o ZSO, svrha dijaloga je međusobno priznanje

Jorn Rode
Izvor: Twitter

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode rekao je da je svrha dijaloga Srbije i Kosova obostrano priznanje, jer je nezamislivo da uđu u EU a da se ne priznaju. Govoreći o Zajednici srpskih opština ističe da se očekuje da Kosovo dostavi predlog o tom pitanju, jer kako kaže nije dobra pozicija reći ne, prenosi Gazeta ekspres.

"Pre otprilike dve nedelje imali smo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, zajedno sa američkim kolegom Gabrijelom Eskobarom u poseti i potpuno smo saglasni sa njima. Prošle nedelje smo takođe imali specijalnog izaslanika za Balkan iz Velike Britanije ovde, ali da bude jasno da se ne radi o nama, već o Kosovu i Srbiji. Mnogo je pitanja, koja zahtevaju rešenja i važna su za građane kao npr. pitanje registarskih tablica za koje postoji radna grupa koja uz pomoć EU radi na trajnom rešenju", kazao je on.

On je istakao da bi on lično želeo da dogovor između Kosova i Srbije bude postignut već danas, ali da su ipak akteri ti koji odlučuju o tome.

"EU je posrednik u dijalogu. Ako mene lično pitate, voleo bih da se dogovor postigne danas, bolje nego sutra, kao što bih voleo da se odobri vizna liberalizacija. To već dugo govorimo ali nije na nama jer smo fasilitatori. Vlada Kosova i Srbije su te koje treba da se dogovore i mi pokušavamo da pomerimo proces napred, jer tek kada postoji napredak otvara se put za integraciju u EU i evroatlantske strukture", rekao je Rode.

Kada se radi o formiranju Zajednice srpskih opština, Rode kaže da se taj sporazum ne odnosi na razmenu teritorija, te da niko ne želi da stvoru novu Republiku Srpsku, ali da nedostaje predlog Kosova, kako bi se ovo pitanje rešilo.

"Rešenje je jasno: da biste napredovali, morate nešto da iznesete na sto. Postoji sporazum koji je Kosovo potpisalo u Briselu o osnivanju ZSO i čekamo predloge po ovom pitanju. I ja sam, kao i drugi, podvukao da ovde niko ne želi Republiku Srpsku i da ZSO treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova, ali postoji mnogo načina da se ovo pitanje reši. Ono što za sada nedostaje je predlog sa Kosova. Nemačka i EU imaju jasan stav o tome: prekrajanje granica bi otvorilo Pandorinu kutiju. Prošle godine smo čuli neke glasine, videli smo i nezvanična dokumenta u vezi sa ovim i razjasnili smo svoj stav. Za nas je razmena teritorija nešto što se ne može uraditi. To smo nekoliko puta razjasnili. Kancelarka Merkel 2019. godine i prošle godine smo ponovo potvrdili svoj stav", kazao je on i podesetio da je i Vlada Kosova protiv razmene teritorija.

"Jasno smo stavili do znanja da za nas sveobuhvatni sporazum podrazumeva i međusobno priznavanje. Neke zemlje EU još nisu priznale Kosovo, zato postoji drugačija terminologija, ali ne vidim nikakav konačan rezultat koji bi bio drugačiji od međusobnog priznavanja", smatra on.

Rode je istakao da je neophodno omogućiti Srbima sa Kosova da glasaju na izborima.

"Važno je da birači sa pravom glasa mogu da glasaju na izborima. Nemačka omogućava i drugim zemljama da održe svoje izbore, ne samo u ambasadama, već i u drugim oblicima, kao što je slučaj sa turskim ili rumunskim izborima. Mnogo je primera gde različite zemlje dozvoljavaju drugim državama da održe izbore, ali da se pridržavaju procedura. Važno je ostvariti pravo glasa. Nadamo se da će biti dogovora, jer je ranije postojao dogovor preko OEBS-a. OEBS može da deluje samo uz saglasnost obe strane, odnosno Kosova i Srbije. Tako da se nadamo da će doći do takvog dogovora i da će se naći rešenje prihvatljivo za obe strane", kazao je Rode za Gazetu ekspres.

Istakao je i da napredak dijaloga zavisi isključivo od Kosova i Srbije, da ima poverenje u specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali i da je stava da do međusobnog priznanja mora da dođe.

"Napredak zavisi od aktera u dijalogu. Donesite nešto na sto, pa možete da razgovarate! Kosovo je suverena država i od Kosova zavisi da li će doneti predlog koji je u skladu sa Ustavom i sporazumima potpisanim u prošlosti. EU je fasilitator (dijaloga). Dužnost Kosova je da odluči šta želi da radi, a šta ne. Želimo da posredujemo jer imamo zajednički cilj: da akteri u dijalogu postignu konačan dogovor, koji će na kraju – i to nam je jasno – dovesti do međusobnog priznavanja. To je svrha konačnog sporazuma, jer je za nas nezamislivo da dve zemlje koje se ne poznaju postanu članice EU. Imamo puno poverenje u Lajčaka, kao fasilitator dijaloga. Ovo smo ponovili nekoliko puta. EU preko Lajčaka daje sve od sebe da napreduje u dijalogu, zbog čega postoji intenzivna diplomatija između dve strane. Ali od strana zavisi da li će na kraju napredovati, jer moraju da odlučuju. Mi ne predlažemo, već olakšavamo", istakao je ambasador.

O vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, Rode kaže da se odluka Ustavnog suda treba poštovati i u ovim situacijama, ne samo kada je u pitanju formiranje ZSO.

"Vladavina prava se mora sprovoditi, bez obzira da li vam se sviđaju sudske odluke ili ne. Mi insistiramo na implementaciji ove odluke, odnosno da zemlja bude vraćena manastiru", kazao je on.

Rode ističe da, ukoliko želi da se sačuva mir i stabilnost, mora da se radi na dobrosusedskim odnosima kako u svetu, zako i na Zapadnom Balkanu.

"Globalna situacija, trenutno je veoma krhka. Posebno situacija u Ukrajini, gde vidimo veoma intenzivne diplomatske napore svih zainteresovanih strana da obezbede mir u regionu. Isto važi i za Zapadni Balkan, ali ovde imamo potpuno drugačiju situaciju. Imamo trupe Kfora, koje su obezbedile stabilnost u poslednjih 20 godina, onda imamo zajednički cilj svih strana, bilo Srbije, Kosova, bilo drugih zemalja u regionu da postanu deo EU i mislim da je to glavni podsticaj za postizanje sporazuma. Jednostavno zato što ako svi žele isto, moraju se posvetiti istim ciljevima: stabilnosti, dobrosusedskim odnosima, zbog čega su Nemačka i druge zemlje započele Berlinski proces", kazao je Rode.