Rode i Butel: Pomirenje Kosova i Srbije od vitalnog značaja, ugledajte se na Francusku i Nemačku

Butel i Rode
Izvor: GazzetaExpress

Francuska ambasadorka Mari Kristin Butel i nemački ambasador Jorn Rode poručili su, u zajedničkom autorskom članku, povodom 59. godišnjice Jelisejskog sporazuma da ovaj čin može poslužiti kao izvor inspiracije za rešavanje problema Kosova i Srbije, prenosi Kosova pres.

U objavi se napominje da su Francuska i Nemačka, godinama bile u međusobnom u ratu, ali su ipak uspele da dođu do pomirenja. 

Pomirenje, Rode i Butel, kažu da je od vitalnog značaja za Kosovo i Srbiju na njihovom putu razvoja i integracije u Evropsku uniju.

Trenutna situacija, tačnije status kvo, nije dobra za bilo koju stranu.

"To je skleroza i prepreka razvoju obe zemlje, rizik od nestabilnosti za region i za Evropu u celini“, napisali su Rode i Butel u zajedničkom članku.

Ističući snažnu podršku Nemačke i Francuske na putu pomirenja, ambasadori su pozvala Kosovo i Srbiju da se uključe u proces dijaloga uz posredovanje Miroslava Lajčaka.

Rode i Butel smatraju da strane treba da daju konstruktivne predloge u procesu dijaloga, jer se samo kroz dijalog može izgraditi poverenje uz poštovanje jednih prema drugima i prema dosadašnjim dogovorima.