Rode i Gero: Nemačka i Francuska će aktivno nastaviti da podržavaju istinske napore za pomirenje na Kosovu

 Nemački i francuski ambasador na Kosovu Rode i Gero
Izvor: RTK

Povodom 61. godišnjice Jelisejskog ugovora i pete godišnjice Ahenskog sporazuma, nemačka i francuska ambasada na Kosovu organizovale su diskusiju o pomirenju sa koje su ambasadori Jern Rode i Olivije Gero poručili da će Nemačka i Francuska aktivno nastaviti da podržavaju istinske napore za pomirenje.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju dve ambasade, učesnici su razgovarali o različitim percepcijama pomirenja na individualnom i na nivou zajednice, uticaju na procese pomirenja na Kosovu, kao i pronalaženje zajedničkih osnova u definisanju prvih koraka koje je potrebno preduzeti da bi se ponovo oživeo međuetnički proces izgradnje mira.

Rode i Gero su istakli da nemačko-francuski proces pomirenja može poslužiti kao inspiracija lokalnim zajednicama u njihovoj potrazi za prevazilaženjem teške zaostavštine prošlosti.

"Bez obzira na to što je veoma izazovno pronaći zajednički jezik za definisanje šta pomirenje podrazumeva za različite zajednice u posleratnom okruženju na Kosovu, učesnici su došli do zaključka da procese pomirenja treba odvojiti od ogromnog uticaja nacionalističkih narativa i toksične retorike", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je od izuzetne važnosti da se lokalne zajednice bave pitanjima koja se odnose na pomirenje i načinima koji vode nepovratnom i konkretnom napretku za sve, uz podršku lokalnih i nacionalnih vlasti, ali i zainteresovane međunarodne zajednice.

Diskusija je održana u Omladinskom centru u Južnoj Mitrovici, a događaj na kojem su učestvovali predstavnici nevladinih organizacina mitrovačkog regiona, podržala je Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RICO).