Rode: Iako je Kosovo angažovano u dijalogu, potrebno je više napora da se sprovedu sporazumi

Jorn Rode
Izvor: Koha ditore

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da je, iako je Kosovo ostalo angažovano u dijalogu koji vodi normalizaciji odnosa sa Srbijom, potrebno mnogo više napora da se sporazumi sprovedu i da se nastavi konstruktivan dijalog sa Srbijom, piše RTV 21.

Rode je naveo da je Nemačka kontinuirano pružala pomoć institucijama Kosova u sprovođenju suštinskih reformi neophodnih za proces evropskih integracija, ne samo bilateralno sa oko 800 miliona evra, već i značajnim doprinosima IPA programima EU.

"Posebno sam srećan što vidim napredak Kosova u njihovom digitalnom sektoru. Usvajanje strategije e-Uprave, proširenje usluga preko e-Kosova i napori da se smanji administrativni teret čine život građana Kosova lakšim. Iako je Kosovo ostalo angažovano u dijalogu koji vodi EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom, potrebno je mnogo više napora da se sporazumi sprovedu i da se nastavi konstruktivan dijalog sa Srbijom", rekao je.

Navodi da je zabrinut zbog neusvajanja međunarodnih sporazuma zbog čega, kako kaže, Kosovo gubi oko 400 miliona evra investicija.

Visoko je ocenio značajne napore i integritet koji je vlada pokazala i poručio da se sada mora pozabaviti efikasnom implementacijom.