Rode o izjavi Borelja u ime EU: Kristalno jasan apel da se Kosovo i Srbija angažuju bez odlaganja

Jorn Rode
Izvor: Reporteri

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode ocenio je danas da je izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja u ime 27 članica EU o dijalogu Beograda i Prištine "kristalno jasan apel" obema stranama da treba da se u tom procesu angažuju konstruktivno i bez odlaganja.

"Pročitajte izjavu visokog predstavnika Đuzepa Borelja u ime 27 država članica EU o dijalogu između Kosova i Srbije. Kristalno jasan apel 27 članica EU upućen Kosovu i Srbiji da se konstruktivno i u dobroj veri angažuju bez daljeg odlaganja", naveo je Rode na društvenoj mreži "X".

U izjavi, koja je objavljena na sajtu Evropskog saveta, a koju je podelio nemački ambasador, naglašeno je da je potrebno da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj veri, a što znači početak implementacije na osnovu predloga EU bez daljeg odlaganja i takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume.

"Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova", navodi se u saopštenju Evropskog saveta u kojem je Kosovo označeno sa "zvezdicom".

EU podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.