Rode: Poseta Šolca Kosovu istorijska

Jorn Rode
Izvor: Reporteri

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode nazvao je istorijskom posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca Kosovu, dodajući da su posete nemačkih šefova države povezane sa učinkom u borbi za vladavinu prava, prenosi Reporteri.

Rode je rekao da Nemačka podržava svaku vladu koja ima reformsku agendu koja je usmerena na borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i jačanje vladavine prava.

"Ne mogu da pričam o prošlosti, ali prošle godine je u Prištinu došao tadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke, ministar Mas. U prošlosti je došlo do nekih padova učinka u borbi za vladavinu prava. Bilo je izjava mene i drugih ambasadora Kvinte o dešavanjima u kojima nismo u potpunosti u skladu sa odlukama Vlade, na primer pitanje srpskih izbora, sudske odluke gde smo tražili sprovođenje ovih odluka", rekao je Rode.

Naveo je da želi ne samo da Kosovo, već i ceo Zapadni Balkan bude integrisan u evropske strukture i da svi moraju da urade domaći  zadatak.

„Prvi put za pet godina, Kosovo je zabeležilo poboljšanje u indeksu borbe protiv korupcije, u prošlosti je zabeležen pad poena, što se ceni“, rekao je Rode.

Rode je dodao da je Nemačka najveći investitor na Kosovu i da je tamo najveća albanska dijaspora jer, kako je naveo, skoro pola miliona ljudi sa Kosova ili Nemaca kosovskog porekla živi tamo.

"Sve to u kombinaciji sa situacijom u Ukrajini i na Zapadnom Balkanu i činjenicom da je Vlada Kosova preko noći prva pristupila sankcijama Rusiji, ukazuje da je reč o ljudima sa kojima delimo iste vrednosti“, izjavio je nemački ambasador.