Rode: Šolc sa Vučićem i Kurtijem odvojeno, Lajčak domaćin zajedničkog sastanka

Olaf Šolc dijalog
Izvor: Gazeta Ekspress

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da će nemački kancelar Olaf Šolc sutra na odvojenim sastancima razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a da će uveče u Berlinu Miroslav Lajčak biti domaćin zajedničkog sastanka Vučić-Kurti.

Rode je na Tviteru napisao da će kancelar Šolc sa liderima Kosova i Srbije razgovarati o dijalogu koji vodi Evropska unija, ali i o "reakcijama na ruski agresorski rat protiv Ukrajine". 

"Kancelar Šolc ugostiće sutra premijera Kurtija i predsednika Vučića na odvojenim sastancima u Berlinu. Posle sastanka sa premijerom Kurtije uslediće zajednička konferencija za novinare u 16 ​​časova. Oba sastanka fokusiraće se na koordinaciju daljih reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, političke i ekonomske odnose i regionalnu saradnju. Sastanci će takođe poslužiti kao podrška dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU", napisao je Rode.

Kako je istakao, predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak biće domaćin sastanka Vučića i Kurtija. 

"Kao podršku dijalogu kojim posreduje EU, kancelar Šolc je pozvao Miroslava Lajčaka koji će uveče u Berlinu biti domaćin zajedničkog sastanka sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem", napisao je Rode na Tviteru.