Rode sa Odborom za spoljne poslove: Uskoro odluka o ukidanju mera EU prema Kosovu

Jorn Rode
Izvor: Kosovo Online

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode kaže da je na sastanku sa skupštinskim Odborom za spoljne poslove i dijasporu razgovarano o uklanjanju mera EU prema Kosovu i dodao da će se o tom pitanju uskoro odlučivati, piše Gazeta blic.

"Imali smo prijateljski i dobar sastanak o aktuelnim pitanjima, Savetu Evrope, ukidanju mera i naveo sam Nemačku kao bliskog partnera Kosova u Evropi. Uskoro ćemo imati odluku“, izjavio je Rode.

Predsednica Odbora za spoljne poslove i dijasporu Arbereše Krieziju-Hiseni rekla je da bi Evropska unija trebalo da ukloni mere, posebno nakon pune primene Bratislavskog sporazuma, prenosi Ekonomija onlajn. 

"Ovaj današnji sastanak je nastao kao inicijativa nekoliko drugih sastanaka koje ćemo mi kao Komisija imati upravo sa ambasadorima zemalja Kvinte, koji su na Kosovu, kako bi se ujedinili za povlačenje ovih mera za koje smatramo da su nepravedno nametnute. Kosovo se i dalje drži pod merama, posebno nakon pune primene Bratislavskog sporazuma, koji je bio poslednji kriterijum koji je Kosovo moralo da ispuni da bi mere bile povučene", rekla je Krieziju-Hiseni.

Kritikovala je i način na koji se o ovim merama odlučivalo, kako je rekla, bez glasanja.

Prema njenim rečima, traži se široko glasanje za njihovo uklanjanje.

"Znamo da kada su mere bile na snazi pre godinu dana nije bilo potrebe da glasaju sve zemlje članice EU, da sada kada govorimo o njihovom uklanjanju, imamo zemlje koje su za potpuno hitno uklanjanje, imamo zemlje koje kažu da te mere treba postepeno ukidati, naravno ima i zemalja koje ne prihvataju da se one uopšte ukidaju, stoga smatram da je i nepravedno što se takva odluka pre godinu dana nije morala glasati uopšte", navela je Krieziju-Hiseni.

Spomenula je i zatvaranje poslovnica Banke Poštanske štedionice i Narodne banke Srbije u četiri opštine na severu Kosova, ističući da to ne treba da bude uključeno u izveštaj na osnovu kojeg bi trebalo da budu ukinute sankcije, jer je to, kaže - "interno pitanje Kosova".