Rode: Visoki Dečani mogući deo paketa uslova za prijem Kosova u SE 

Jorn Rode
Izvor: Reporteri

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode izjavio je da pitanje vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani može da postane deo paketa uslova za prijem Kosova u Savet Evrope i naglasio da briselski sporazumi moraju da se poštuju, uključujući i sporazum o Zajednici srpskih opština, prenosi Reporteri. 

"Nekoliko puta smo rekli da se briselski sporazumi moraju poštovati. Kako su postignuti oni dogovori koje sam ranije pomenuo o tablicama i ličnim kartama, to je i ZSO dogovor koji se mora poštovati i sprovoditi. Pitanje je kako? Na Vladi Kosova je kako će to sprovesti. Treba da postoje predlozi Vlade, a ne da se problem uvećava. Ne postoji čak ni jedan rizik da postoji Republika Srpska unutar Kosova", rekao je Rode.

Nemački ambasador je naveo da u Evropi ima mnogo slučajeva koji se mogu uzeti kao primer kako da se formira ZSO

"Ustav Kosova je pokazao šta se može, a šta ne može", dodao je Rode.

Povodom odluke o manastiru Dečani, Rode je rekao da aktuelna, kao ni prethodne kosovske vlade, nisu sprovele dogovor, a to, prema njegovim rečima, može da ugrozi kredibilitet Kosova.

"Izdali smo pet saopštenja zbog nesprovođenja te odluke. To je sporazum koji ne sprovodi ne samo ova Vlada, već i one prošle. Morate stati iza tih sporazuma koje ste potpisali, inače potkopavate svoj kredibilitet", naveo je nemački ambasador. 

Rode kaže da nema opasnosti od rata između Kosova i Srbije i navodi da je reč o retorici koja podiže emocije i povećava tenzije, ali da tako nešto nikada ne pomaže.

On je rekao da NATO osigurava bezbednost za celo Kosovo.

"To je retorika koja podiže emocije i podiže tenzije, a to nikad ne pomaže. Na Kosovu su trupe Kfora prisutne više od 22 godine, a NATO osigurava bezbednost za zemlju. Ovde ima 27 zemalja koje doprinose stabilnosti Kosova", rekao je Rohde za TV1.

Rode naglašava da su to pokušaji Rusije da destabilizuje region. 

"Ono što vidim su napori koji dolaze iz Rusije da destabilizuje region Zapadnog Balkana. Rusija namerava da uspori proces integracije ovih zemalja. Strane moraju da shvate da se put ka Evropi može postići samo saradnjom, a ne konfrontacijom", dodao je Rode.