ROSU jedinica "lovi" Srbe oko Gazivoda i puca rafalima iz oklopnih vozila; KP: Pucamo u samoodbrani

Kosovska policija, specijalne jedinice
Izvor: © Kosovo Online

Kosovska policija večeras je izdala saopštenje u kome tvrdi da su "lica iz određenih kriminalnih grupa koja su blokirala više puteva na severu zemlje, sa različitih lokacija, u tri slučaja pucala na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode, na putu ka Graničnom Prelazu Brnjak". 

Kosovska policija kaže da su jedinice "u samoodbrani bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na kriminalna lica, koja su se povukle i udaljila u nepoznatom pravcu". Takođe, prema informacijama policijskih jedinica na terenu, na više različitih lokacija čuli su se i pucnji.

Za sada nema zvaničnih informacija o povređenima ili eventualnoj šteti, dalje je navela Policija Kosova, uz napomenu da "ostaje posvećena sprovođenju zakonskih dužnosti i ovlašćenja u interesu održavanja javne bezbednosti i ustavnog poretka" .

Treba, međutim, ovde napomenuti da je kosovska policija, i to njena specijalna formacija, večeras više od sat vremena bez ikakvog povoda maltretirala dva Srbina, Davora i Andriju Markovića, u blizini Gazivoda, a da je po svedočenju ovih ljudi, istovremeno iz oklopnih vozila Kosovske policije u višeminutnim intervalima ispaljivanja oružana paljba po okolnim selima u kojima žive Srbi.

Nikakvih provokacija od strane Srba nije bilo, i nije jasno šta je naterala policiju da ispaljuje toliku količinu metaka prema brdima oko Gazivoda.

Takođe, Davor Marković je posle teškog maltretiranja od strane prištinskih specijalaca na Gazivodama, za Kosovo onlajn rekao i da su ga policajci ispitivali o Srbima čija imena drže na nekom spisku, i koje traže po selima u rejonu Zubinog Potoka.

Da podsetimo, ovo sve je nastavak višemesečnih policijskih provokacija i primene nepotrebne i prekomerne sile prema Srbima na severu Kosova.

Srbi su danas izašli na pojedine magistrale pravce u znak protesta zbog neosnovano hapšenja Dejana Pantića na Jarinju i najava iz Prištine da ga bez ikakvog razloga optuži za "terorizam" .