Rot: Zapadni Balkan je čekao predugo, moramo da ubrzamo pregovore

Mihael Rot
Izvor: Twitter

Predsednik odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihael Rot rekao je da je Albanija spremna da počne pregovore sa Evropskom unijom, a kako smatra, Zapadni Balkan je čekao predugo i EU mora da ubrza pregovore, jer ako nije dovoljno aktivna, autoritarni režimi će popuniti vakuum, prenosi Gazeta Ekspres.

Rot smatra da EU ne treba da odlaže otvaranje pregovora sa državama o članstvu, među kojima i sa Albanijom, jer će u suprotnom režimi, koje on naziva autoritarnim, uključujući i Rusiju, iskoristiti ovaj trenutak da privuku ove zemlje.

„Rat u Ukrajini je velika tragedija. EU mora da preuzme više odgovornosti za mir i stabilnost širom Evrope. To znači ne samo u istočnoj Evropi već i na Zapadnom Balkanu. Ovo je obaveza za nas. A ako uputimo poziv Ukrajini, to ne znači da više nismo zainteresovani za nastavak naših odnosa sa Albanijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana. Naši prijatelji na Zapadnom Balkanu čekali su predugo. Moramo da ubrzamo pregovore, jer ako EU nije vidljiva, dovoljno aktivna i glasna, autoritarni režimi će popuniti vakuum. Rusija, Kina ili Turska... A to apsolutno nije u nemačkom ili evropskom interesu", kaže Rot.

On ističe da je vreme da što pre otpočnu pregovori o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Ovo je moja poruka ne samo našim prijateljima i partnerima u Albaniji, već i našim prijateljima i kolegama u Briselu i nadam se da ćemo sa francuskim predsedavanjem Savetom EU imati realnu priliku da ispunimo svoja obećanja“, poručio je Rot, posle sastanka sa albanskom delegacijom koju je predvodio Taulant Balja, šef poslaničke grupe socijalista.