RSE: Ridvan Ćazimi poznatiji kao "komandant Leši" dobija spomenik na jugu Srbije

U Velikom Trnovcu već postoji spomenik Lešiju/Foto J. Stojković
Izvor: Novosti

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su na uzvišenju iznad Velikog Trnovca na jugu Srbije počeli radovi na uređenju prostora i izgradnji objekta posvećenog komandantu Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvanu Ćazimiju, poznatom i kao "komandant Leši".

"To se može nazvati memorijalnim kompleksom, spomen-parkom ili nekim trećim imenom, ali će u suštini biti mesto na kome će se negovati sećanje na Komandanta Lešija, koga mi ovde doživljavamo kao heroja naše novije istorije, čoveka koji se žrtvovao za dobrobit svog naroda”, objasnio je Mustafa.

Nakon što su se u javnosti pojavile nezvanične informacije o podizanju spomen-kompleksa, tema se našla na redovnom zasedanju Skupštine Srbije.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, Đorđe Milićević je na zasedanju Skupštine Srbije pitao 13. aprila Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da li su opština Bujanovac ili Mesna zajednica Veliki Trnovac podneli zahtev za odobrenje izgradnje memorijalnog kompleksa Ridvanu Ćazimiju.

On je tom prilikom poručio da opština Bujanovac mora da poštuje zakone Srbije, bez obzira na pripadnost njenih građana.

"U Srbiji postoji zakon kojim je precizno regulisano kome se i pod kojim uslovima mogu graditi memorijalni spomenici. To sigurno nije omogućeno onima koji su učestvovali u terorističkim akcijama”, rekao je Milićević.

Za Albance nacionalni heroj

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi naglasio je u izjavi za RSE da se na brdu iznad Velikog Trnovca ne događa ništa strašno i opasno po državu kako se, po njegovoj oceni, tretira svaka inicijativa Albanaca na jugu Srbije.

"Opasne su izjave koje dolaze iz Beograda u kojima su Albanci uvek državni neprijatelji“, rekao je Mustafa.

Ragmi Mustafi je na Tviteru objavio da je dobio poziv na saslušanje u Prekršajnom sudu u Vranju, zakazano za 25. mart, i da je okrivljen za kršenje zakona o zastavi Srbije - tačnije, člana koji zabranjuje isticanje zastave strane države ukoliko uz nju ne stoji zastava Srbije.

Umesto toga, dodao je, država bi trebalo da poštuje Zakon o amnestiji, za koji je ocenio da je doneo mir u taj deo Srbije.

"Tim zakonom predviđeno je da svi borci OVPBM budu amnestirani za učešće u sukobima”, naveo je Mustafa.