RUE danas razmatra zahtev za izdavanje dozvole Elektroseveru

Elektrosever
Izvor: GazzetaExpress

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) održaće danas u 13 časova sastanak, a očekuje se da će izdati dozvolu za rad na severu Kosova srpskom državnom preduzeću "Društvo elektrosever D.O.O", prenosi Gazeta ekspres.

"Razmatranje zahteva za izdavanje dozvole za snabdevanje električnom energijom za 'Društvo Elektrosever d.o.o.' ", navodi se u saopštenju RUE.

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi i njegov srpski kolega Petar Petković potpisali su u utorak dokument o primeni energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

Prema mapi puta dogovorenoj između Kosova i Srbije u Briselu, od kompanije Elektrosever se očekuje da potpiše trgovinski sporazum sa KEDS-om, preko kojeg će moći da obavlja usluge distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i priključenje novih kupaca) u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova. Očekuje se da će se to dogoditi 10 dana nakon izdavanja licence.

Kako se navodi društvo Elektrosever d.o.o. se za to priprema od decembra 2020. U to vreme ova kompanija je podnela zahtev za dobijanje dozvole Regulatornoj kancelariji za energetiku.

Kompanija je registrovana u Agenciji za registraciju preduzeća na Kosovu od novembra 2018. godine, a njen vlasnik je Vlada Srbije.

Prema podacima Agencija za registraciju, srpsko javno preduzeće za proizvodnju, snabdevanje i promet električne energije "JP Elektroprivreda Srbije Beograd" poseduje 100 odsto akcija "Društva Elektrosever d.o.o."

Kako se navodi, kao direktor preduzeća, čija je primarna delatnost trgovina elektricnom energijom, upisan je Boban Novaković.