Ruge: SAD neće potpuno prepustiti dijalog EU

Samit EU - ilustracija
Izvor: Anadolu Agency

Nova američka administracija pod predsednikom Džozefom Bajdenom neće u potpunosti prepustiti dijalog Beograda i Prištine Evropskoj uniji, ali će joj dati da bude u vodećoj ulozi, smatra Majda Ruge iz Evropskog saveta za spoljnu politiku ECFR.

"Mislim da ćemo prvenstveno imati snažniju koordinaciju između EU i SAD, pogotovo s obzirom na činjenicu da će uloga Stejt departmenta i profesionalnih diplomata u administraciji ponovo ojačati", kaže Ruge za Tanjug.

Smatra, istovremeno, da će nova administracija verovatno očekivati od EU da bude u vodećoj ulozi i u tome će joj dati podršku.

Upitana da li se može očekivati da Bajdenova administracija nastavi primenu dogovora iz Vašingtona, posebno kada je reč o finansijskom delu, Ruge je odgovorila da to zavisi od toga o kojim delovima Vašingtonskog sporazuma je reč.

“Mislim da neće biti interesa ya implementaciju delova sporazuma koji se kose sa evropskim prioritetima. Ali mislim da bi pitanje izgradnje 5G mreže i uloge Huaveja moglo postati veoma relevantno“, ukazala je ona.

Takođe je Ruge uverena da će Bajdenova administracija objektivno sagledati sve aspekte dijaloga i stavove obe strane.