Rugova: Akademici poput Redžepa Ismajljija ili Jusufa Budžovija za predsednika

Funkcioner Demokratskog saveza Kosova Naser Rugova izjavio je večeras da bi akademici poput Redžepa Ismajljija ili Jusufa Budžovija bili sjajni kandidati za mesto predsednika Kosova, prenosi Kljan Kosova.

Rugova je u emisiji "Info magazin" ocenio da bi svako predstavljanje Ismajljija ili Budžovija na međunarodnoj sceni bilo čast za Kosovo.

"Ponekad su nam potrebni istinski intelektualci koji razumeju političke procese, istoriju i diplomatiju. Sjajni kandidati za predsednika mogli bi da budu akademici Redžep Ismajlji i Jusuf Budžovi. Ko to može da ospori u smislu poznavanja političkih procesa", poručio je Rugova.

Prema njegovim rečima, bili su deo te ideje koncepta Kosova kao nezavisne države, govore strane jezike, imaju znanje, imaju lična prijateljstva na diplomatskom nivou…

"Oni nisu aktivni u političkim strankama, ali su bili bliski DSK, u određenim trenucima su se distancirali, a mogu doprineti, ujediniti narod", ocenio je Rugova.

Dodao je takođe da postoje mnoge druge ličnosti koje imaju znanje, hrabrost, volju da se dalje bave pitanjem Kosova i otvaraju nove perspektive za kosovsku omladinu.

"Svako njihovo predstavljanje na međunarodnoj secni poštuje nas... Spomenuo sam ta dva imena jer imam političku i intelektualnu hrabrost. U DSK kultura rasprave i predloga nije cenzurisana", istakao je Rugova.

Kako je naveo, svi su umorni od političara koji su malo "obojeni"; te je stoga pomenuo te dve ličnosti kao moguće kandidate za mesto predsednika.

"Smatram da bi bila politička emancipacija kada bi politički subjekti prihvatili takve ličnosti. Bila bi to kvalitativna odluka koja bi Kosovu dosta pomogla i otvorila nove koncepte. To bi bila snažna poruka međunarodnim prijateljima", zaključio je Rugova.

 

Срђан
20. Novembar 2020.
Дал' да се смејем, или да плачем од смеха?