Rumunija: Naš stav ostaje isti, ne priznajemo nezavisnost Kosova

rumunija zastava
Izvor: Klan Kosova

Posle razgovora u Briselu o evropskom predlogu o putu ka normalizaciji odnosa, iz Ministarstva spoljnih poslova Rumunije za Gazetu ekspres je rečeno da ova zemlja pozdravlja spremnost na kompromis koji su pokazali Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić, ali su i podsetili da Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i da je taj stav ostao isti.

"Rumunija u potpunosti podržava dijalog kojim posreduje EU, kao glavni kanal za efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji može doneti trajni mir i stabilnost u regionu", naglašavaju iz rumunskog MSP.

Dodali su i da izražavaju nadu da će tekući pregovori o aneksu prihvaćenog sporazuma brzo doneti rezultate, kako bi primena mogla da počne. 

"Kao što možda znate, Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i naš stav ostaje isti. Međutim, bez prejudiciranja našeg nacionalnog stava o statusu Kosova, Rumunija je imala konstruktivan pristup kada je reč o sporazumima o regionalnoj saradnji, viznoj liberalizaciji i drugim pitanjima", saopštili su iz MSP Rumunije.