Rusija o izborima na Kosovu: Imitacija i karikatura demokratskog procesa

rusija
Izvor: Twitter

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je lokalne izbore na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali, karikaturom demokratskog procesa, prenosi Politika.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, "privremeni organi samouprave u Prištini nastavljaju da zaoštravaju situaciju na Kosovu i namerno guraju u ćorsokak dijalog sa Beogradom".

Dodaje se da je ponovo na udaru autohtono srpsko stanovništvo, njegova osnovna prava i slobode.

"Još jedan dokaz ignorisanja (prava Srba) bilo je održavanje takozvanih lokalnih izbora 23. aprila u severnom delu pokrajine koja je naseljena Srbima. Uprkos bojkotu srpske većine, odbijanju da predlože sopstvene kandidate, glasanje je ipak održano pod pritiskom zapadnjaka. Rezultat je očekivan: Srbi su jednoglasno bojkotovali ovu parodiju demokratskog procesa", saopštilo je MSP Rusije.

Dodaje se da istovremeno, zanemarljivo mala izlaznost i nepostojanje elementarnih uslova za izražavanje volje „nisu sprečili Prištinu da izbore proglasi uspešnim i sa neskrivenim cinizmom proglasi "pobednike".

Upravo tako izgleda kosovska 'vladavina prava' o kojoj se toliko priča u Americi i EU, prenosi Sputnjik saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dodaje se da je to provokativna zamena opšteprihvaćenih izbornih procedura sramnom imitacijom, koja u potpunosti odgovara zapadnim sponzorima Prištine: oni podstiču okupaciju severa Kosova, nastoje da se Srbima konačno oduzme pravo glasa, suočeni sa progonom i terorom koji je pokrenuo premijer Aljbin Kurti.