Rusija: Priština širi propagandu

Ruski ambasador Nebezja pri UN
Izvor: Kosovo Online

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja optužio je prištinske vlasti da šire propagandu Prištine o napretku i multietničnosti, koja se ne slaže sa realnošću i onim što se tokom prošlog meseca dešavalo.

"Vatrene reči neće promeniti činjenice... Zabrinuti smo zbog razvoja situacije na severu Kosova", rekao je ruski ambasador pri UN Nebenzja, koji je rekao da je akcija kosovskih specijalaca i oklopnih vozija rezultirala ljudskim žrtvama.

Optužio je kosovske vlasti da su šok-bombama, suzavcem i vatrenim oružjem zaplašivali lokalne Srbe kako bi ih isretali sa Kosova.

Ruski ambasador je pozvao EU da utiče na strane da ispune svoje obaveze proistekle iz dosadašnjeg toka pregovora, te naveo da se Rusija zalaže sa rešenje prihvatljivo za obe strane i zasnovano na međunarodnom pravu, te Rezoluciji 1244.

Protivimo se primanju Kosova u međunarodne organizacije, rekao je ruski ambasador, navodeći da kosovske vlasti još uvek nisu procesuirale krivce za napad na ruskog službenika UNMIK-a pre nekoliko godina.

Nebenzja je, istovremeno, rekao da se Moskva protivi ukidanju ili promeni misije UN na Kosovu, navodeći da su izveštaji UNMIK-a od velike važnosti za realno sagledavanje stanja na Kosovu.

Moi
16. Oktobar 2021.
Bravo Vjosa Osmani