Rusija uspostavila diplomatske odnose sa DNR I LNR, Zelenski objavio poziv za rezerviste

Moskva - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
Izvor: Facebook

Rusija je, dan nakon priznavanja nezavisnosti Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), danas uspostavila diplomatske odnose sa tim teritorijama u Ukrajini, prenose Večernje novosti.

Kako je objavljeno na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, u skladu sa jučerašnjim ukazom predsednika Vladimira Putina, danas, razmenom nota između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva inostranih poslova Donjecke Narodne Republike, kao i Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva inostranih poslova Luganske Narodne Republike Republike, sačinjen je sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa na nivou ambasada.

Dodaje se, kako navodi Tanjug, da je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio čestitke ministarki spoljnih poslova DNR N. J. Nikonorovoj i ministru inostranih poslova LNR V.N. Deinegu na priznanju ovih država i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Rusijom.

"Ruska strana je usmerena na sveobuhvatan razvoj saradnje sa DNR i LNR, uključujući i preko ministarstava spoljnih poslova, sve u interesu građana naših zemalja, jačanja mira, regionalne stabilnosti i bezbednosti", navodi se na sajtu.

Prethodno je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je trenutno nema potrebe za opštom mobilizacijom.

"Potrebno je kompletirati vojsku i stoga se objavljuje poziv za rezerviste", naveo je Zelenski.

Kako kaže, potpisao je ukaz o pozivanju rezervista u posebnom periodu. Radi se o građanima koji su upisani u operativni rezervni sastav.

Kako je naveo, uskoro će u Ukrajini biti organizovani kampovi za obuku rezervista teritorijalne odbrane.