Rustemi: Skupština da lobira za članstva; Krasnići: Vlada bez strategije spoljne politike

Skupština Kosova
Izvor: Kosovapress

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Adnan Rustemi izjavio je da svaka akcija kosovske skupštine treba da bude deo opšte strategije za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, dok poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići smatra da do sada ni parlament ni kosovska vlada nisu imale spoljnopolitičku strategiju, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mislim da svaka akcija svake institucije, a u ovom slučaju Skupštine Kosova, treba da bude deo opšte strategije institucije, bilo u cilju članstva Kosova u međunarodnim regionalnim organizacijama ili jačanja rada Skupštine kroz razmenu praksi sa kolegama iz skupština različitih zemalja koje su priznale Kosovo ili nisu, ali koje imaju prijateljski odnos", rekao je Rustemi.

Rustemi kaže da je parlamentarna diplomatija važna u smislu lobiranja za Kosovo, ali da poslanici treba da daju prioritet svom angažmanu u Skupštini Kosova tako što će učestvovati na sednicama i u odborima, kao i usvajanjem nacrta zakona. 

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići rekla je da je bilo nekoliko poseta članova Odbora za spoljne poslove kolegama u inostranstvu. 

"Bili smo u Švedskoj gde smo sastali sa našim kolegama i tražili podršku za liberalizaciju viznog režima kao i za članstvo u Savetu Evrope. Posetili su nas članovi Odbora za pitanja evropskih integracija iz Hrvatske i od njih smo tražili podršku za Savet Evrope i za neke druge procese vezane za diplomatiju. Do sada ne samo Skupština, nego ni vlada nije imala spoljnopolitičku strategiju", rekla je Krasnići.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Aljbana Bitići rekla je da su posete inostranstvu veoma važne.

"Sada smo bili u poseti komisiji foruma za transparentnost u Kopenhagenu gde je bio dvodnevni samit i radionica. Bilo je prilično efikasno i imali smo priliku da upoznamo kolege iz drugih zemalja, Tajvana, Estonije, Danske. Manje-više nas priznaju kao državu ali ima i onih koje nas ne priznaju, tako da su te posete jako dobre za Kosovo. Mislim da i dalje postoji potreba za lobiranjem, a posebno vlada ima više obaveza", rekla je Bitići.