Ružić podneo neopozivu ostavku na mesto ministra prosvete

Branko Ružić
Izvor: Kosovo Online

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić podneo je danas neopozivu ostavku predsednici Vlade Ani Brnabić, navodeći da je "ostavka lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti", uz poruku da javnost bude ta koja će o tome suditi.

U dopisu koji je poslao predsednici Vlade, Ružić je još jednom ''u neizrecivom bolu izrazio najdublje saučešće najmilijima postradalih'', i dodao da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikada ne ponovi.

„Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutešnim roditeljima postradale dece doživotno ću nositi kao pečat na duši“, poručio je Ružić u pismu ostavke, a koje je objavio na svom Tviter nalogu.

On je u dopisu dodao da je premijerka upoznata sa činjenicom da je ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'', kada je đak sedmog razreda te škole ubio osmoro školskih drugova i radnika obezbeđenja.

Ružić je rekao da oseća moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvali svima u obrazovnom sistemu - nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, studentima, rektorima, dekanima, načelnicima školskih uprava, psiholozima, sekretarima, pomoćnicima ministra, savetnicima, zaposlenima u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji.

"Takođe, izražavam kolegijalnu zahvalnost lično Vama i svim kolegnicama i kolegama u Vladi Republike Srbije, kao i predsedniku Republike na dugogodišnjoj saradnji, uzajamnom poverenju u borbi za bolju i uspešniju Srbiju", naveo je Ružić.

Izrazio je nadu da svi pravdoljubivi građani, ali i politički oponenti osećaju potrebu da budemo ujedinjeni u bolu, tuzi i borbi, da kao društvo dobro pobedi zlo, a pravda nepravdu.

"Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, ljubav i empatija, nikako raspiranje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile. Srbija je jedna jedina, alternativnu državu nemamo, i zato je moramo čuvati, graditi i zaštititi u ovim turobnim trenucima", poručio je Ružić.

Naglasio je da će lično, u okviru svoje Socijalističke partije Srbije, nastaviti još odlučnije, čistog obraza i sa ljubavlju da se bori za razvijenu, nacionalno ponosnu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu Srbiju, evropskih vrednosti.