Šabani-Rama: Provera u pravosuđu će dodatno opteretiti i onako pretrpane sudove

Osnovni sud u Prištini presuda Nuredinu Siljejmaniju
Izvor: Reporteri

Predsednica Osnovnog suda u Prištini Aljbina Šabani-Rama izjavila je da bi eventualna provera u pravosuđu oštetila i preopteretila instituciju koju ona vodi, prenosi Koha.

Šabani Rama je dodala da pristaje da kroz porces prođe ona kao predsednica Osnovnog suda, ali je protiv toga da i ostale sudije prolaze sistem provere.

„Nisam za proveru jer smatram da bi to samo naškodilo. Govorim o svom sudu, jer je provera proces koji zahteva vreme i smatram da će mu samo naštetiti i nagomilati predmete. S druge strane, u našem sudu preko 90 odsto su nove sudije koje nemaju ni pet godina radnog iskustva, svi su prošli kroz procese verifikacije i različite procese. Ne smatram da je potrebno. Smatram da je najpotrebnije pomoći sudu, da podignemo kapacitete i onda vidimo rezultate. Što se ostalog tiče, za predsednika i članove Veća, meni je u redu, nemam komentara. Ako Vlada to predviđa i predložila i zakonodavac glasa za to“, rekla je Šabani-Rama za Kosovo pres.

Šabani-Rama kaže da već postoji trend povećanja predmeta, uglavnom građanskih parnica. Samo prošle godine je rekla da je sud primio više od 11.000 novih slučajeva, a trend rasta se, naglašava, nastavlja i ove godine. Prema njenim rečima, najbolje rešenje je povećanje broja sudija.