Sadiku: Poseta Eskobara i Donfrid nije pritisak, već podrška Kosovu

Arbnor Sadiku
Izvor: Ekonomia Online

Stručnjak za međunarodne odnose Arbnor Sadiku kazao je da se poseta pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara ne može smatrati pritiskom već podrškom SAD Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da su razlog dolaska prvo američkih senatora, a potom i američkih zvaničnika, pre svega rezultati nedavno održanih izbora u Srbiji.

"Dolazak predstavnika Sjedinjenih Američkih Država na Kosovo i Balkan narednih dana je više zbog rezultata izbora održanih u Srbiji. Naravno, potvrđeni legitimitet predsednika Vučića znači da Kosovo mora da nastavi dijalog sa Srbijom. S obzirom na to da, sa jedne strane, imamo aktuelnog predsednika, a sa druge strane imamo istek sporazuma o registarskim tablicama između Kosova i Srbije, to će biti glavna tema koja je relevantna za početak pregovora između Kosova i Srbije", kazao je Sadiku.

On je dodao da će se vršiti međunarodni pritisak i na Srbiju, ali da se to sada primećuje samo na Kosovu, jer prema njegovim rečima, SAD imaju bliži odnos sa Kosovom nego sa Srbijom.

"Naravno, sama država Kosovo je tvorevina Sjedinjenih Država i prirodno je da pritisak bude veći za Kosovo nego za Srbiju. Poznato je da Srbija ima druge preferencije, više je vezana za Rusiju i Kinu i vidi Evropu kao treću ili četvrtu alternativu. Prema tome, samo prisustvo međunarodnih, uglavnom američkih diplomata i specijalnih predstavnika za Balkan na Kosovu, znači da Kosovo ne samo da ima pritisak već i podršku Sjedinjenih Američkih Država i da ne treba da se plaši dijaloga", rekao je Sadiku.