Sadiku: Zajednička poseta Palmera i Lajčaka signal da EU i SAD imaju jedinstvene stavove o dijalogu

Arbnor Sadiku
Izvor: Ekonomia Online

Analitičar i istraživač međunarodnih odnosa Arbnor Sadiku smatra da je dvodnevna poseta zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metjua Palmera i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, za Kosovo veoma važna, jer nosi političku poruku vezano za dijalog, prenosi Ekonomija onlajn.

„Takve posete uglavnom šalju političke poruke. U slučaju Kosova su poruke koje potvrđuju da strane u dijalogu moraju biti spremne za proces, da se pregovori o konačnom statusu Kosova i uzajamnom priznanju između Kosova i Srbije moraju nastaviti“, rekao je za TV Kljan Kosova Sdiku.

Istakao je da je poznato da Kosovo "tradicionalno“, veruje Sjedinjenim Američkim Državama koje su od početka su podsticale i motivisale proces dijaloga.

Između ostalog, Sadiku je rekao da poseta Palmera i Lajčaka pokazuje da su stavovi između EU i SAD o dijalogu i konačnom sporazumu u dijalogu Beograda i Prištine ujednačeni.

 „Zaista je ova poseta dobra jer imamo objedinjavanje međunarodne politike prema pitanju i statusu Kosova, poznato je da su ranije, bivša Trampova administracija i evropska diplomatija imale različite pravce za pregovarački proces Kosovo i Srbija, a sada sa predsednikom Bajdenom imamo objedinjavanje stavova između EU i SAD što dodatno olakšava pregovarački proces i postizanje mogućeg diplomatskog sporazuma između Kosova i Srbije“.

Naglasio je da poseta Palmera i Lajčaka ohrabruje kosovsku vladu i opozicione stranke po pitanju dijaloga.