Šahini: Kosovo zbog kaznenih mera EU gubi preko 500 miliona evra

Agim Šahini
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Kosovske poslovne alijanse Agim Šahini izjavio je da će Kosovo, zbog nepreduzimanja koraka za deeskalaciju na severu i kaznenih mera EU, izgubiti do kraja godine oko 500 miliona evra podrške, prenosi Reporteri.

Šahini ističe da se nije moglo pretpostaviti da će se Kosova naći u ovakvom položaju u odnosu na saveznike.

"Kosovo doživljava vreme koje niko nije pomišljao, da će nas posle oslobođenja suočiti sa merama sankcionisanja od prijatelja koji su bili i jesu suvlasnici oslobođenja i nezavisnosti", rekao je Šahini.

Prema njegovim rečima, ove mere su usmerene protiv vlade Kosova, ali će se direktno odraziti na život građana.

"To su mere koje ćemo osetiti ako se nastave do kraja godine, svako od nas, posebno privrednici proizvođači i izvoznici. Šteta može biti preko 500 miliona evra i ovo je verovatno najveća šteta koja se može učiniti Kosovu u ovoj situaciji", upozorio je on.

Odluka o registarskim tablicama i održavanje izbora na severu zemlje bez prisustva Srba greške su koje su, kako ističe, napravile kosovske institucije.

"Prvi koraci za koje mogu da kažem bili su pogrešni pokušavajući da se proširi suverenitet preko registarskih tablica, što je bilo pravo Kosova, ali ne i trenutak. Drugi trenutak je kada je Kosovo održalo izbore na severu bez prisustva Srba i bez njihove želje", kaže Šahini.