Šahini: Srbija da predsedava Ceftom kao ozbiljna država, jednostrani potezi treba da budu kažnjeni

Agim šahini
Izvor: Kosovo Online

Srbija treba da bude oprezna i da predsedava Ceftom kao ozbiljna država, kaže za Kosovo onlajn predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini, napominjući da svaka članica koja krši sporazume u okviru ove organizacije i preduzima jednostrane mere protiv drugih, mora da bude kažnjena.

Šahini je komentarišući to što Srbija 1. januara preuzima predsedavanje Ceftom, čiji je rad blokiran zbog političkih nesuglasica, ali i jednostranih poteza poput odluke vlade u Prištini da blokira uvoz srpske robe na Kosovo, naveo da smatra da je Cefta najbolja regionalna organizacija koja postoji, a koja se odnosi na slobodno kretanje robe, kapitala i ljudi.

„Međutim, ponekad ona izgubi svoju svrhu zato što poneka država preduzme jednosmerne mere koje blokiraju jednu državu, drugu državu, i tako dalje. Mislim da bez obzira na to u kojoj se situaciji nalazimo, Srbija treba da bude oprezna, da predsedava Ceftom kao ozbiljna država i kao država koja već zna da sarađuje sa raznim organizacijama, a u ovom pravcu i međunarodnim organizacijama, kao što je Cefta“, rekao je Šahini.

Šanse da ova inicijativa oživi su velike, uveren je Šahini, ali ukazuje i da to dosta zavisi od dobrih odnosa između članica.

„Sve u okviru država koje su u Cefti uvek pokvari politika, a Cefta je ekonomska organizacija. Treba odvojiti politiku od ekonomije i da se ekonomija razvija bez ikakvog problema“, ističe on.

Nesporazume između članica treba rešavati u okviru saveta Cefte, smatra Šahini, a ukoliko one preduzimaju mere jedna protiv druge, prema njegovim rečima, treba ih sankcionisati.

„Mislim da ukoliko dođe do bilo kakvog međusobnog nesporazuma, to treba da se reši u okviru saveta Cefte, ali nikako da neka država preduzima neku meru protiv druge države. Ukoliko dođe do toga, svaka država treba da se kazni“, zaključio je Šahini.