Šainović: Kurti bi da mu damo nezavisnost, pa da razgovaramo

Nikola Šainović

Nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović rekao je gostujući na televiziji Pink da današnji pregovori podsećaju na one koji su bili za vreme njegovog mandata i da je cilj Zapada isti, kao i pritisci.

Kurti sada kaže da mi njemu prvo damo nezavisnost, pa će posle da razgovara, podsetio je Šainović.

"Kurti će pokazati pravo lice kosovske strane, i mi to treba da iskoristimo kao prednost", dodao je.

Šainović je naveo da je rezultat uporne 10-ogodišnje politike Srbije insistiranja na uspostavljanju ZSO, dalo rezultat.

“Naša diplomatija je brojala koliko dana nije sproveden sporazum, i to je dalo rezultat“, rekao je Šainović, dodajući da time nije urađen sav posao, ali da i zapad jasno kaže da ZSO mora da se uspostavi.

Komentarišući izjavu izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da će strana koja ne prihvati predlog biti suočena sa manjom podrškom, Šainović je podsetio na nekadašnju izjavu Medlin Olbrajt – ako Jugoslavija ne prihvati rešenje, biće bombardovana, a ako Kosovo ne prihvati „prepustićemo ga Srbiji“.

Po pitanju sankcija Rusiji, Šainović je primetio da je Srbija na vrlo delikatan način zadržala svoju poziciju.

„Godinu je dana, a pritisak tek sada dobija jaču formu. To govori da kakva god da je situacija, nema mesta panici, već moramo da povlačimo racionalne poteze i da ne urušimo ekonomsku poziciju zemlje“, rekao je on.

Šainović je uporedio pitanje Kosova, sa izraelsko-palestinskim problemom, u pogledu dubokog korena, te da nije tako jednostavan za rešavanje.