Šalja: Kosovo nema strategiju spoljne politike, teško bez napretka u dijalogu

Ferat Šalja
Izvor: Ekonomia Online

Bivši ministar životne sredine i prostornog planiranja Ferat Šalja izjavio je da Kosovo i vlada Aljbina Kurtija nemaju jasnu strategiju i plan spoljne politike, prenosi Ekonomija online.

On smatra da bi Vlada trebalo da se skoncentriše na povećanje kapaciteta u diplomatiji kako bi se povećao i broj priznanja Kosova.

"Trebalo bi da lobiramo kod zemalja EU koje nisu priznale Kosovo i mnoge druge korake na međunarodnom planu, ali do sada nismo videli ništa od ovoga", rekao je Šalja, poslanik Dekokratske partije Kosova.

On je dodao da je malo verovatno da će Kosovo postati deo važnih međunarodnih organizacija kao što su Savet Evrope ili Unesko, bez podrške SAD.

"Vlada nema mnogo prostora za manevrisanje i ima put dijaloga. Postoji signal opuštanja iz Španije, ali daleko od signala za priznanje Kosova. Odnosi sa Albanijom moraju da se ojačaju da bismo sproveli ove sporazume koji se sklapaju, kako bismo delovali kao jedinstveni prostor. Kosovo nije završilo viznu liberalizaciju. To je ambiciozan cilj. Biće teško bez napretka dijaloga između Kosova i Srbije", rekao je Šalja.

Politički analitičar Fatmir Šeholi ističe da je u spoljnopolitičkom smislu potrebna vanredna koordinacija sa Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom kako bi se uticalo na zemlje koje nisu priznale Kosovo. Kako je rekao, bez rešavanja dijaloga sa Srbijom, državama EU koje nisu priznale Kosovo biće teško da pronađu način koji će ih naveesti da to urade.

"Iako postoje nagoveštaji da možda Grčka može da prihvati Kosovo, to su spekulacije jer Srbija radi na tome da zemlje koje su priznale Kosovo povuku to priznanje", rekao je Šeholi.