Šalja: Kriza u Ukrajini uticaće na poskupljenje nafte i brašna na Kosovu

Ferat Šalja
Izvor: Economia online

Kriza u Ukrajini imaće direktan uticaj na evropsku ekonomiju, kao i na Kosovo, a poslanik DPK Ferat Šalja kaže da se očekuje poskupljenje nafte, pšenice i metala, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ovo su proizvodi koji će uticati na temelje ekonomskog razvoja", rekao je Šalja.

Smatra da će ratna situacija u Ukrajini ili rusko bombardovanje Ukrajine imati direktan uticaj na celokupnu evropsku ekonomiju i šire i da će se uskoro odraziti na poskupljenje naftnih derivata, brašna i metala na Kosovu.

"To je moguće zbog velikog uvoza pšenice iz regiona iz Ukrajine. Uticajan faktor je bila nabavka teških metala na regionalnom tržištu jer je industrija prerade teških metala prilično razvijena", rekao je Šalja.

Povodom poskupljenja struje na Kosovu, Šalja je ponovio stav DPK da je odluka Regulatorne kancelarije za energetiku o poskupljenju tarifa doneta kroz netransparentan proces i sa mnogo nedostataka i naveo da je ta stranka zatražila formiranje istražne komisije.

"Dokazano je da je ovaj proces netransparentan i sa mnogo nedostataka. Nema jasnoće i pravilnog donošenja odluka. Šteta je prevelika", naveo je Šalja.