Šalja: Mir u BiH ne može da se održi bez SAD 

Bljerim Šalja
Izvor: Klan Kosova

Kosovski analitičar Bljerim Šalja ocenio je da mir u Bosni i Hercegovini nikada ne bi bio postignut bez Amerike i da ne može da se održi bez SAD, prenosi Kljan Kosova.

“Mir 1995. godine nikada ne bi došao bez Amerike i čini se da se ni ovaj sadašnji mir 2021. godine neće održati bez Amerike", rekao je Šalja.

Prema njegovim rečima, nedavna napeta dešavanja u Bosni i Hercegovini dovešće ili do rata ili do stabilizacije u regionu. On smatra da se u ovom delu Evrope nagomilalo toliko problema i tenzija koje mogu ili da poprime oblik opasnih eksplozija ili da se čak iskoriste kao okidač za veću političku mobilizaciju i za zapadnu diplomatiju koja će da stabilizuje Zapadni Balkan jednom zauvek. 

Šalja kaže da treba da se sprovedu političke i pravne reforme u BiH za koje je potrebna saglasnost predstavnika susednih zemalja.

"U slučaju Bosne i Hercegovine mora da se sprovede političko-pravna reforma za koju je potrebna saglasnost predstavnika tri konstitutivna naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata) i dve susedne države (Hrvatske i Srbije)", rekao je Šalja.