Šalja: Provera najprikladnija opcija za rešavanje problema u pravosuđu

Pravosuđe.jpg
Izvor: Reporteri

Zamenica ministra pravde Nita Šalja rekla je da to ministarstvo deli mišljenje sa Izveštajem Evropske komisije u kome se navodi da je puna i ponovna evaluacija svih tužilaca i sudija preko potrebna, prenosi Reporteri.

Prema njenim rečima, Ministarstvo pravde nije predvidelo da će proces provere biti jednokratan, zbog čega je u Izveštaju izražena zabrinutost.

"U izveštaju se navodi da postoji ozbiljna zabrinutost oko jednokratne provere, i mi delimo isto mišljenje. Ono što se preporučuje u koncept papiru koji je Vlada usvojila jeste da se nastavi proces provere imovine, integriteta i rada svih sudija i tužilaca, a zatim da se uspostave trajni mehanizmi koji će takvu proveru izvršiti na vreme, u narednim, narednim godinama da kažem", izjavila je Šalja.

Šalja je dodala da je Izveštaj o napretku identifikovao tekuće probleme sa kojima se suočava pravosudni sistem na Kosovu.

"Izveštaj je jasno pokazao situaciju na Kosovu. Ako posmatramo Izveštaj o napretku u smislu pravosuđa, on pokazuje kontinuirane probleme, probleme koji su identifikovani prethodnih godina. Pravosuđe je u vrlo ranoj fazi razvoja, ka funkcionalnom pravosuđu, s druge strane pokazuje da je sprovođenje pravde sporo, pod uticajem politike je i neefikasno. Praktično, mi se u potpunosti slažemo sa ovim nalazima", rekla je Šalja.

Prema njenim rečima, provera je najprikladniji oblik da se odgovori na realnost sa kojom se suočava sudski i tužilački proces u zemlji, i kako je rekla, da nema puno vremena za gubljenje, jer su reforme pravosuđa preko potrebne.