Salji Beriša: Kosovo je deo Albanije, Rama prvi uveo sankcije Prištini

Salji Beriša
Izvor: Reporteri

Lider Demokratske partije u Albaniji Salji Beriša kritikovao je albanskog premijera Edija Ramu zbog njegovog pristupa dijalogu Kosova i Srbije, navodeći da je pogrešio poslednjim izjavama o ZSO, te dodao da je Rama prvi uveo sankcije Kosovu da bi zaštitio sebe i svoje saradnike.

"Edi Rama je prvi, na najsramniji način, uveo sankcije Kosovu. Zašto to nije uradila nijedna druga vlada u regionu, Crna Gora, ili Severna Makedonija, Hrvatska? Već Edi Rama. Šta može komšija gore da uradi od onoga što je Edi Rama uradio Kosovu”, upitao je Beriša u intervjuu RTK.

Zamera Rami i na tome što se, kako kaže, “pogađa” sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dok nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, kaže - nije Ramin nacrt.

"Kaže da je to nacrt Tirane, a ja to ne prihvatam”, rekao je Beriša.

Prema njegovim rečima, i Kurti i Vučić usprotivili su se Raminom nacrtu “čim su ga videli”.

On je rekao i da je “Kosovo deo Albanije i da tako treba da ostane”.

Govorio je i o sastancima sa bivšim kosovskim predsednikom Ibrahimom Rugovom, kao i sa grupom boraca OVK i komandantom Ademom Jašarijem 1992. godine u Tirani.

"To nije bio baš jednostavan sastanak, jer su mi postavili pitanje - šta ćete učiniti za Kosovo? Moj odgovor je bio, garantujem vam da pola svog vremena posvećujem Kosovu, pola Albaniji, i to se potvrdilo i pri tome sam ostao, jer je nacionalni interes za mene jedan“, rekao je Beriša.

Govoreći o političkim dešavanjima u Albaniji i polarizaciji unutar demokrata, rekao je da je povratak Beriše - kraj Rame.

"Možete pitati Edija Ramu zašto je prestravljen. Rama je shvatio da je došao kraj... povratak Salija Beriše će se dogoditi i biće neizbežan. Pobeda opozicionog naroda koju on pokušava da potisne samo je pitanje vremena“, uveren je Beriša.