Saljih Mustafa se sutra pred sudom u Hagu izjašnjava o krivici

Specijalni sud
Izvor: N1 Info

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, zvani komadant Calji, sutra popodne će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalnog suda u Hagu radi izjašnjavanja o krivici povodom optužbi koje ga terete za nih ratnih zločina na Kosovu, piše Tanjug.

Ročište će biti javno i moći će da se prati preko video linka na internet stranici Specijalnog suda, sa neznatnim zakašnjenjem.

Mustafa je uhapšen i izručen Hagu u četvrtak, po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice. Nalazi se u pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća u Hagu.

Tereti se da je individualno krivično odgovoran za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Sudija za prethodni postupak, će mu sutra predstaviti optužnicu i pozvati ga da se izjasni o krivici odmah ili u roku od 30 dana.

Sudski pravilnik upozorava da iz odbijanja optuženog da prizna krivicu ili da se izjasni da nije kriv, "ne smeju da se izvode nikakvi negativni zaključi".

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Nakon prvog pojavljivanja optuženog, sudija za prethodni postupak je zadužen za pripremu predmeta za suđenje, a u međuvremenu saziva statusne konferencije na kojima se raspravlja o dokazima koji će se izvoditi na suđenju i drugim procesnim pitanjima.

Suđenje će se odvijati pred pretresnim većem, koje se imenuje naknadno.