Samardžić: Prvi put eksplicitno rečeno da se od Srbije očekuje da prizna Kosovo

Sllobodan Samardžić
Izvor: Medija centar Beograd

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slobodan Samardžić smatra da to što se u današnjem tekstu izveštaja Spoljnopolitičkog odbora EP međusobno priznanje između Beograda i Prištine pominje u zvaničnom dokumentu da se to zna već osam godina, otkako je usvojena sintagma sveobuhvatna normalizacija odnosa, ali da je sada to prvi put eksplicitno rečeno, prenosi RTS.

"Političari ne smeju da dopuste slobodnoj interpretaciji rečenicu koja može da znači priznanje, a oni su to prihvatili. Dobro da je neko rekao da je to to, tako da više neće biti zavlačenja", kaže Samardžić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da najveći deo političke elite i ogroman deo građanstva neće da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Ili ćemo prihvatiti to što nam kažu, ili ćemo gledati da osetljivim diplomatskim akcijama izbegavamo, razvijamo dobre bilateralne odnose. Mislim da je to realnije, jer nismo kao društvo opredeljeni da priznamo KiM, ali možemo dobrim regionalnim odnosima da maksimiziramo korist", zaključio je Dejan Vuk Stanković.