Samoopredeljenje: Hoti je srušio granicu sa Srbijom, ZSO ne može da se sprovede

seljimi svečlja
Izvor: Facebook prntscreen

Šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi izjavio je danas da je, prihvatanjem i potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu, premijer Avdulah Hoti uklonio granicu sa Srbijom, prenosi Koha.

"Imamo posla sa čovekom koji sa mesta premijera ne priznaje državnu granicu između Kosova i Srbije, kršeći Ustav", rekao je Seljimi na konferenciji za novinare.

Dodao je da Kosovo ima tri vrste granica.

"Prvu sa državama koje priznaju Kosovo. Druga kategorija su granice ili granične tačke koje su podeljene između Kosova i Srbije, a treća je sada posebna granica na Merdaru koja se naziva zajedničkom tačkom. Prihvatanje ukidanja granice predstavlja ozbiljno kršenje Ustava. Prihvatanjem i potpisivanjem ovog dokumenta Hoti je srušio granicu između Kosova i Srbije“, naglasio je Seljimi.

Osvrnuo se i na zahtev za izglasavanje nepoverenja Hotijevoj vladi.

“Trenutna pozicija ne znači da Samoopredeljenje ima dovoljnu podršku za izglasavanje našeg predloga i potrebno nam je još poslanika. DPK bi trebalo da priloži svoje potpise. Toliko smo ozbiljni da očekujemo posvećenost svih poslanika da potpišu predlog“, rekao je Seljimi.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja podsetio je da je jedna od pomenutih tačaka sporazuma posebno bila posvećena otvaranju i funkcionisanju granične tačke ili kako je nazvano u samom sporazumu, zajedničkog prelaza.

"Kao ministar unutrašnjih poslova u Kurtijevoj vladi, nekoliko puta sam se sastao sa zvaničnicima EU i usaglasili smo se da srpska strana nije pokazala dobru volju da proces dijaloga napreduje, posebno kada je reč o temi graničnih prelaza. Samoopredeljenje insistira da se ponovo pregledaju svi dosadašnji sporazumi i sve njegove tačke, kako bismo precizirali koje su to stavke od kojih bismo mogli da imamo koristi, a koje do sada nisu sprovedene”, rekao je Svečlja.

Osvrnuo se  na formiranje ZSO, napomenuvši da se to ne može sprovesti.

"Ne samo da je antiustavno već i neprimenjivo. Svi ljudi znaju da je ovaj dogovor štetan. Branićemo odluku Ustavnog suda od bilo koga“, rekao je Svečlja.