Samoopredeljenje i DPK ne menjaju stav o Zakonu o ekonomskom oporavku

Skupština Kosova
Izvor: Koha ditore

Političko inaćenje drži od avgusta u blokadi Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u Skupštini, jer dve opozicione stranke ne glasaju za taj zakon, piše Koha.

Prema Samoopredeljenju i Demokratskoj partiji Kosova, ovaj nacrt zakona ne ispunjava zahteve preduzeća i nema nikakve veze sa ekonomskim oporavkom.

Za Samoopredeljenju je nacrt zakona nelogičan i opasan. Ta stranka je u međuvremenu dala sopstveni predlog, koji se odnosi na pomoć posredstvom kreditiranja.

Bivši ministar finansija Besnik Bisjlimi kaže da bi ta vrsta pomoći bila korisnija za građane, dodajući da od Penzionog fonda ne mogu svi da imaju koristi.

"Za one porodice koje mogu dobiti kredit u visini udvostručenih prosečnih zarada Vlada bi preuzela pokrivanje kamate za petogodišnji periodu. To je vrlo dobra opcija, jer bi dodeljeni krediti, po obimu jednaki sredstvima povučenim iz penzijskog fonda, svi bili pušteni u opticaj, dok bi utrošak bio niži jer dok istovremeno obezbeđujemo sredstva, a ipak ne ometamo rast štednje u Penzionom fondu", rekao je Bisiljimi.

Prema Bislimiju, porodice koje su na ivici egzistencije nisu obuhvaćene Vladinim nacrtom i nemaju sredstava u Fondu.

S druge strane, DPK je ponovio neće podržati ovaj zakon i zatražio od drugih stranaka da prihvate njihove preporuke.

"DPK zahteva da se Zakon o ekonomskom oporavku dopuni finansijskim mehanizmima, koji omogućavaju pristup novcu za privatni sektor, posebno za proizvođače, radnike i državne službenike, koji su u prvom planu u borbi protiv pandemije", rekao je portparol DPK Avni Bitići.

Koha je poslala pitanja ministarki finansija Hikmete Bajrami u vezi sa ovim pitanjem, ali njena kancelarija nije odgovorila.

Prema stručnjaku za ekonomska pitanja Muhametu Mustafi, vlada bi trebalo da bolje rukovodi tokom pandemije. On je predloge partija nazvao "populističkim i bezvrednim".

"Vlada bi trebalo da se usredsredi na građane kojima je potrebna infuzija, dok bi se kod preduzeća trebala usredsrediti na sprečavanje gubitka radnih mesta i podsticanje investicija", rekao je Mustafa.

Predsednik Privredne komore Berat Rukići kritikovao je vladu i političke stranke, rekavši da je rekao da je Nacrt zakona o ekonomskom oporavku postao politička borba.

"Nacrt zakona o ekonomskom oporavku postao je svojevrsna arena, gde su političke stranke isukale, slikovito rečeno, mačeve i nadmeću se ko je najjači ili ko ima određenu moć u Skupštini Kosova. Apsolutno uvek na prvom mestu je Vlada, koja bi trebalo da se ovim pozabavi", rekao je Rukići.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku izglasan je u raspravi u načelu 12. oktobra, ali još nije usvojen. Cilj mu je da nadoknadi gubitak preduzeća usled pandemije. Vlada Kosova ga je odobrila 22. jula.