Samoopredeljenje pokreće peticiju za nove izbore

Hadžimehmedi i Aljiu
Izvor: Samoopredeljenje, prt. sc.

Sekretar Pokreta Samoopredeljenje Vljora Hadžimehmedi izjavila je danas na konferenciji za novinare da ta stranka pokreće peticiju kojom traži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, uz poruku da su izbori jedini izlaz iz postojeće političke krize, prenosi Koha.

Hadžimehmedi je navela da je odluka Ustavnog suda, prema kojoj je dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija kojim daje mandat za formiranje vlade funkcioneru Demokratskog saveza Kosova Avdulahu Hotiju zakonit, utrla put režimu, čime glasanje građana postaje irelevantno.

Pokrenućemo internet peticiju sa zahtevom za raspisivanje izbora, rekla je ona i dodala da su izbori rešenje za političku krizu i jedini izlaz iz nje.

"Ne dozvoljavamo vladu bez izbora", rekla je Hadžimehmedi.

Ona se osvrnula i na istraživanje javnog mnjenja koje je uradio UNDP, a po kojem su građani iskazali zadovoljstvo radom izvršne vlasti.

Poslanik Samoopredeljenja Ljiburn Aljiu rekao je da je peticija "otpor" i naveo da će to biti prvi korak u zahtevu za raspisivanjem novih izbora.

"Naše akcije će biti mirne i legitimnim sredstvima", poručio je Aljiu koji nije isključio proteste kao odgovor na odluku Ustavnog suda, ali je rekao da trenutno za tim nema potrebe.

Lider Samoopredeljenja i vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti u petak je odluku Ustavnog suda nazvao "neprihvatljivom", dok je sa druge strane Demokratski savez Kosova najavio da će, čim dobiju kompletnu odluku suda, zatražiti održavanje sednice na kojoj bi se glasalo za novu kosovsku vladu.