Samoopredeljenje: Protivimo se formiranju zajednice na etničkoj osnovi

Rene Šle i predstavnici Samoopredeljenja.jpg
Izvor: Facebook

Predstavnici Pokreta Samopredeljenje istakli su danas, na sastanku sa predstavnikom Fondacije Fridrih Ebert za Kosovo i Severnu Makedoniju Reneom Šleom, da je Samoopredeljenje protiv osnivanja zajednice kao i bilo kakvog drugog dogovora na etničkoj osnovi.

Kako su iz Samoopredeljenja saopštili na Fejsbuku sa Šleom su se u sedištu stranke sastali organizacioni sekretar Aljim Rama i sekretar za međunarodne odnose Hajrula Čeku. 

Oni su poručili i da Kosovo ima jedan od najboljih sistema na svetu za zaštitu prava nevećinskih zajednica, u zakonskim i ustavnim okvirima.

"Pozivamo Fondaciju da uradi uporednu studiju o poštovanju prava zajednica na Kosovu i u drugim zemljama, uključujući Srbiju", rekli su predstavnici Samoopredeljenja.

Tokom ovog sastanka je ocenjena dobra saradnja između Pokreta Samoopredeljenje i Fondacije tokom godina. Dogovorena je koordinacija saradnje za 2023. godinu, sa posebnim akcentom na jačanje organizacionih kapaciteta, javne politike i lokalne samouprave.

"Saradnja između Samoopredeljenja i Socijaldemokratske partije Nemačke biće jedan od glavnih ciljeva tokom ove godine u kontekstu sve veće koordinacije sa Socijaldemokratskom porodicom u EU i svetu", poručuju iz stranke.

Inače, Fondacija Fridrih Ebert predstaviće danas svoj predlog Statuta Zajednice srpskih opština.