Za Samoopredeljenje sporazum sa Srbijom nemoguć, DPK i ABK krive vlast što je dinar tema u Briselu

Pokret Samoopredeljenje
Izvor: Klan Kosova

Samoopredeljenje smatra da je nemoguće postići sporazum o dinaru, s obzirom na kampanju Srbije i, kako kažu, "dekonstruktivan pristup" Beograda, dok Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova ocenjuju da je neshvatljivo da se dijalog u Briselu vodi o unutrašnjim pitanjima, te da temu dinara nije trebalo staviti na dnevni red, prenosi Ekonimija onlajn. 

Poslanik Samoopredeljenja Arber Redžaj rekao je da je dijalog sa Srbijom težak, uzimajući u obzir ponašanje Srbije i prepreke članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Ne može biti dijaloga sa Srbinom s obzorom na to kako se ponaša. Imali smo dogovoreni sporazum koji je sadržao neke tačke, među njima je bila posvećenost druge dve strane članstvu u međunarodnim telima, dok smo na drugoj strani videli kojim jezikom i sa kojom oštrinom je Srbija pokušala da zaustavi Kosovo u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope", rekao je Redžaj. 

 On je ocenio da je Srbija pokušala "aneksiju severa". 

"Sa druge strane, dešava se teroristički napad sa motivima da se deo Kosova, sever, anektira, a u takvim situacijama dijalog ne može da se nastavi. Tako da taj proces mora da se revidira. Mislim da pristup od početka nije bio dobar", rekao je Redžaj.

U pogledu pristupa Kosova dijalogu, Redžaj rekao da se Priština pokazala u pozitivnom aspektu predlaganjem sporazuma.

"Kosovo se pokazalo pozitivnom stranom, jer je ponekad predlagalo potpisivanje sporazuma, iako je međunarodni faktor rekao da, kada je sporazum dogovoren, nema potrebe za potpisom. Ali, znamo sa kim imamo posla, sa Srbijom koja je uvek kršila sporazume. Sada ih imamo tri" rekao je on.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja smatra da je pitanje dinara ono o kojem ne treba raspravljati u dijalogu, jer je to unutrašnji problem.

"Problem i pregovori o dinaru uopšte ne bi trebalo da počinju. Ovo je improvizacija najviših vladinih institucija, jer je dinar unutrašnji problem Kosova, regulisan zakonom, koji uopšte ne bi trebalo da iznesemo na međunarodnu scenu", rekao je on.

Situacija po pitanju dinara je, kaže, "degradirana" i već je donela velike političke i ekonomske posledice Kosovu.

"Treba interno da razgovaramo o unutrašnjim pitanjima, ali nažalost vlada je skoro mesecima izlazila iz nerazumne i nepotrebne afere kako bi izbegla stvarnu situaciju u koju vodi zemlju", rekao je Šalja.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj rekao je da nema napretka po pitanju dinara uprkos čestim sastancima dve strane.

"Vlada izlazi veoma nespremna pred  međunarodne institucije i posebno pred građane Kosova, kojima su obećali da neće razgovarati o pitanju dinara u Briselu, ali se o tome razgovara i još se podiže na politički nivo, na nivo dijaloga", rekao je Ljekaj.