Samoopredeljenje traži odborničke mandate u Leposaviću za kandidate bez ijednog osvojenog glasa

CIK
Izvor: Reporteri

Predstavnici Pokreta Samoopredeljenje u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova Aljban Krasnići i Sami Kurteši zatražili su danas da se dodeli mandat njihovim kandidatima za odbornike u Skupštini opštine Leposavić, iako nisu dobili nijedan glasa, prenosi RTV Dukađini.

Ovom zahtevu usprotivili su se članovi CIK iz Demokratske partije Kosova Arijanit Eljšani i Iljir Gaši, i iz Demokratskog saveza Kosova Sami Hamiti.

Prema procentu osvojenih glasova, Samoopredeljenje je u Leposaviću osvojilo 15 mandata, ali je samo 12 njihovih kandidata dobilo glasove, dok ostali nisu dobili nijedan glas.

Oko ovoga je zatraženo dodatno tumačenje, a Iljir Gaši je rekao da "ne može da glasa za overu kandidata koji imaju nula glasova". 

I Hamiti je rekao da postoje dileme oko kandidata koji nisu osvojili nijedan glas.

„Imamo dileme za kandidate koji imaju nula glasova, dobro je da se overavaju procenti, ali moramo da imamo objašnjenje. Opširno smo razgovarali o tome, ostaje da overimo rezultate i dobijemo objašnjenje. Postoje dileme oko postojanja rupa u zakonu”, rekao je on.

Predstavnik Samoopredeljenja u CIK Aljban Krasnići je rekao da je ovo pitanje regulisano članom 8. Zakona o lokalnim izborima i da se po njemu mandati za skupštinu dobijaju prema koeficijentu koji stranke osvoje.

„Član osam kaže da nemamo pravo da postupamo drugačije, osim da delimo mandate“, rekao je on.

Krasnićiju se usprotivio Iljir Gaši, predstavnik DPK u CIK, koji je rekao da samo kandidati koji su dobili glasove treba da budu sertifikovani, a ne oni koji nisu imali nijedan glas.

„Lično ne mogu da glasam za čoveka koji ima nula glasova, to je nemoguće. Zakon tu mogućnost ne daje, nema ni legaliteta ni legitimiteta. Moramo da pročitamo svačija imena, moramo da overavamo kandidate jednog po jednog”, rekao je on.