Šapić: Grad Beograd neće dati saglasnost za festival "Mirdita, dobar dan"

Aleksandar Šapić
Izvor: Tanjug

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je da, dokle god je on na čelu srpske prestonice, Grad Beograd neće davati niti jednu vrstu saglasnosti za održavanje festivala "Mirdita, dobar dan" i da svi prostori koje eventualno budu koristili, biće isključivo privatni, saopštio je Beoinfo.

Šapić je rekao da je "izričito" protiv održavanja festivala "Mirdita, dobar dan" koji godinama unazad, kako kaže, direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa izuzimajući činjenicu da je ono srpsko.

Time, kako navodi, organizatori tog festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije.

Šapić je još izjavio, saopšteno je, da su organizatori ovoga puta otišli i korak dalje i isti festival su zakazali baš na Vidovdan, 28. juna, gurajući, kako navodi, direktno prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi.

"Oni sve vreme, pod okriljem kulturnog delovanja, direktno dovode u pitanje kulturno i istorijsko nasleđe Srbije i našeg naroda. Pri tom, pre samo par meseci, prištinske vlasti nisu dozvolile našem glumcu Nenadu Jezdiću da igra monodramu 'Knjiga o Milutinu' na teritoriji Kosova, na teritoriji naše države, a mi i na to treba da zatvorimo oči i da ih ovde valjda dočekamo 'aplauzima' i još im asistiramo kako bi oni u Beogradu održavali taj njihov festival ugrožavajući identitet i kulturno nasleđe srpskog naroda", rekao je Šapić, navodi se u saopštenju.

Upitao je zbog čega i kaže da je to "da bismo usred Beograda slušali debate na raznorazne teme koje su na festivalu ‘Mirdita’ bile pristutne. Kao kada su 2020. godine u okviru ‘Mirdite’ imali debatu na temu 'Kosovo – nasleđe sećanja', ali i promociju istoimene publikacije i izložbe na tu temu. Jedna od tema na debatama bila je i 'Zašto se članstvo u međunarodnoj organizaciji kao što je UNESKO, čiji je cilj negovanje baštine i promocija kulture, vidi kao igra u kojoj jedna strana nužno gubi?' na kojoj je izrečeno: 'Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko'".

Možda treba da slušamo debatu, kaže Šapić u saopštenju, kao onu koja je u okviru festivala bila održana 2019. godine gde je promovisana antologija savremene kosovske drame "Let iznad kosovskog pozorišta".

"Antologiju su činile drame koje objašnjavaju borbu za kosovsku nezavisnost od bombardovanja 1999. godine do 2008. godine. Najava te debate je glasila: 'Šta borba za nezavisnost znači za dramsku književnost na Kosovu?' Ili možda treba da upriličimo još jednu promociju knjige kao onu koju su već održali kada je promovisana knjiga 'Istorija Kosova u školskim udžbenicima istorije Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije'?", rekao je.

Šapić je takođe rekao dokle god je on na čelu srpske prestonice, Grad Beograd neće davati niti jednu vrstu saglasnosti za održavanje "Mirdite", naveo je, i sve prostore koje eventualno budu koristili, biće isključivo privatni.

Kao Uprava grada, kako je rekao, nemaju zakonsku mogućnost da ih zabrane, ali ni na jedan način neće dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom, njima bude na usluzi.

Pozvao je i Vladu Republike Srbije da dobro razmisli da li takve manifestacije treba dozvoljavati u Srbiji jer, kako kaže, one direktno podrivaju naš ustavno pravni poredak.

"Ovakvi festivali pod plaštom toga da promovišu savremenu kulturnu scenu Prištine, usred Beograda održavaju tribine, izložbe i debate na kojima se objašnjava zašto je dobro da tzv. Kosovo postane članica Unesko i kako srpski spomenici na KiM zapravo nisu srpski, već su deo kosovske kulturne baštine, i kako politika tu baštinu pokušava da podeli po nacionalnosti. Perfidno, na mala vrata, pokušavaju da uvedu i promovišu politički koncept kosovske kulturne baštine, odnosno albanizaciju srpske baštine na Kosovu i Metohiji kroz pokušaj izgradnje kolektivnog kulturnog nasleđa. Grad Beograd u tome neće učestvovati", zaključio je Šapić.

Festival "Mirdita, dobar dan", trebalo je da se održi u Beogradu od 27. do 29. juna, saopštila je ranije Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora. Festival se održava od 2014. godine.