Saracin: Potrebna je jasna poruka Balkanu da pripada EU

manuel sarazin
Izvor: DW

Nemački poslanik iz oblasti zaštite životne sredine i predsednik Nemačkog udruženja za jugoistočnu Evropu Manuel Saracin u intervjuu za Dojče vele istakao je da svim zemljama Zapadnog Balkana treba ojačati i učiniti kredibilnijom perspektivu pridruživanja evropskoj porodici.

“Mislim da su nakon turbulentne 2020. godine i situacijom sa koronavirusom, dve stvari su ostale izuzetno važne, a to je da je za Centralnu Evropu  važno održati jedinstvo, a što se tiče jugoistočne Evrope, za zapadni Balkan perspektivu proširenja treba ojačati i učiniti kredibilnijom”, poručio je Sarazin.

Kada je reč o pridruživanju, EU se suočava  sa preprekama, ali, kako je istakao, regionu Zapadnog Balkana nije potrebna druga perspektiva, ukljućujući tu i zemlje poput BiH i Kosova.

“Ne znam nikoga ko je dao dobar drugi predlog. A, ako pogledamo gde je Turska danas, očigledno rasprave o drugorazrednom članstvu, privilegovanom partnerstvu ili nekom drugom modelu na periferiji jezgra verovatno nisu jedini razlog, ali je sigurno jedan od razloga, doveli su do toga da ova zemlja skrene sa puta EU. Potreban nam je jasan stav: ‘Morate biti deo EU’. Niko ne želi da bude samo drugorazredni član kluba”, rekao je Sarazin.

Kada je reč o krizi sa koronavirusom, i to što političari Zapadnog Balkana kritikuju EU jer ih nedovoljno podržava, Sarazin kaže da je EU najavljenim paketom ekonomske pomoći pokazala da podjednako brine o svima.

“Ali, problem ima više veze sa akutnom pomoći krizi, kada su zemlje poput Kine i delom Rusije, kao i političari iz regiona - poput predsednika Srbije Aleksandra Vučića ,jednostavno iskoristili nekoordiniranu situaciju u EU u svoju korist. Ali, mislim da mnogi ljudi generalno vide da će EU ostati aktivan igrač u ovom regionu, čak i kada je reč o borbi protiv pandemije ili njenih ekonomskih posledica”, istakao je Sarazin.