Šaša: Kosovo ne može u Savet Evrope bez napretka u dijalogu

Demuš Šaša
Izvor: KTV, prt. sc.

Izvršni direktor Instituta EPIK Demuš Šaša sumnja da Kosovo može da se pridruži Savetu Evrope bez napretka u dijalogu sa Srbijom, prenosi Koha.

"Ako pogledamo prošlost, svaki međunarodni napredak Kosova je vezan za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovo je istina, sviđalo se to nama ili ne", rekao je Šaša.
 
Prema njegovi rečima, od početka političkog dijaloga sve je vezano za normalizaciju odnosa sa Srbijom. 

"Danas smo u istoj situaciji. Teško mi je da predvidim, ali imaćemo prvi test u Savetu Evrope. Ako budemo prihvaćeni, bez napretka u dijalogu, ovo će biti prvi politički zamah međunarodne faktorizacije Kosova od 2012. godine bez napretka u dijalogu. Кosovo je podnelo uspešnu aplikaciju, ima glasove podrške, ali diplomatski kapacitet Srbije ne treba potcenjivati. Pošto je prijava objavljena, sada bitka mora da se vodi u tišini da bi se obezbedili glasovi za prijem u Savet Evrope", rekao je Šaša na KTV.

Isključenje Rusije iz Saveta Evrope je, prema njegovom mišljenu, olakšavajuća okolnost za moguće članstvo Kosova u toj organizaciji.

"To je olakšavajuća okolnost, ali Kosovo je imalo glasove da se pridruži još u vreme Rusije. Ono što se desilo u prošlosti, verujem, bila je nevoljnost evropskih država da podrže prijavu Kosova u Savet Evrope. Oklevanje koje se zasniva na dve stvari, nisu hteli da provociraju Srbiju, a drugo nisu hteli da dovedu Rusiju u gubitničku poziciju. Dakle, ova dva razloga su omela članstvo Kosova u Savetu Evrope. Sada se ova realnost promenila nakon okupacije Ukrajine od strane Rusije. Ovo je smanjilo toleranciju Evrope prema Rusiji. Smanjenje tolerancije dalo je Kosovu šansu da se prijavi", smatra Šaša.

Prema rečima direktora Instituta EPIK, dijalog Beograda i Prištine je već dve godine u zamrznutoj fazi i gubi smisao razgovorom o "malim temama kao što su registarske tablice".

"Ovakav pristup dokazuje da ne postoji posvećenost pronalaženju rešenja između Kosova i Srbije. Svaka strana u ovoj pozadini moratorijuma bira delove koji joj se dopadaju. Mi krivimo njih, oni krive nas. To je nekonstruktivno okruženje za unapređenje dijaloga", rekao je Šaša.
 
On smatra da tri elementa stvaraju povoljan zamah za Kosovo u dijalogu sa Srbijom, a to su povećana pažnja SAD, sve veće približavanje pozicija između Evropske unije i SAD i politička moć lidera na Kosovu i u Srbiji. 

"Ovo je jedinstven trenutak za napredak. Moramo iskoristiti ovaj zamah za postizanje konačnog sporazuma. Svako dalje odlaganje donosi više štete za nas i više koristi Srbiji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da obavesti međunarodne partnere da rešavanje kosovsko-srpskog spora treba posmatrati kao sastavni deo mirovnog rešenja na evropskom kontinentu, uključujući i rat u Ukrajini.