Šaša: Kosovo treba da reši pitanje ZSO, tu temu ne može da izbegne

Demuš Šaša
Izvor: Prt. Scr.

Direktor Instituta EPIК Demuša Šaše smatra da bi Kosovo trebalo što pre da reši pitanje Zajednice srpskih opština i da ga ne ostavlja za kasnije, jer, kako kaže, ne postoji scenario kojim bi se ta tema izbegla, prenosi Koha.

Prema njegovom mišljenju, kosovska strana bi trebalo da bude praktična i da napravi korak napred po ovom pitanju, da da predlog za organizovanje ZSO i da krene dalje.

"Veoma teško izbegavam temu Zajednice srpskih opština. Teško mi je da uklonim ovu temu sa tabele za dijalog, ali moramo biti velikodušni i dati vladi priliku da nas ubedi u suprotno. Ipak, ja ne vidim izlaz iz ovoga i za to se mora pronaći rešenje" rekao je Šaša.

Šaša je dodao da će Srbija usloviti nastavak dijaloga formiranjem Zajednice srpskih opština, na čemu insistira već neko vreme.

Kada je reč o navodnom sporazumu o registarskim tablicama za koji je šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi rekao sinoć da je dogovorena stvar i da se jedino čeka pristanak srpske strane, Demuš Šaša smatra da bi to bilo dobro za Kosovo.

"Generalno, ako se takav dogovor na kraju postigne, smatram da je to dobar posao, jer bi se nakon 10 godina nejednakosti uspostavila jednakost", navodi Šaša.

Šaša: Specijalne jedinice alat za primenu Briselskog sporazuma

On je dodao da bi prednost takvog sporazuma bilo i to i to što je Kosovo učinilo prvi korak i izazvalo situaciju na severu, poslavši tamo specijalne jedinice, što je kako kaže, međunarodna zajednica prihvatila.

"Kosovo je preduzelo tešku meru slanja specijalne jedinice na sever radi uspostavljanja suvereniteta, a to je priznala i međunarodna zajednica. Ako se ovaj sporazum potvrdi, potvrđuje se da Kosovo ima pravo u bilo kom trenutku da pošalje svoje snage na sever. U ovom slučaju se videlo da je upotreba specijalnih snaga alat za primenu briselskog sporazuma. Kosovo je ovim korakom pokazalo proaktivnost i diktiralo tok događaja u vezi sa političkim dijalogom u Briselu", zaključio je Šaša.

zabeli ks
30. Septembar 2021.
Ovaj pa na prvom rečenicu nepostoji predlog sporazum za ZSO nego za zajednicu opštine sa SRPSKOM VEČINOM - ZOSV. Znači večinom a ne srpske.
Miodrag iz Peći
30. Septembar 2021.
Ja znam samo za termine ASO na albanskom i ZSO na srpskom jeziku. To što bi ti želeo da ukineš svaki prefiks gde se pominje Srbija i Srpsko. A za tvoje "Albansko Kosovo" i ako je Kosovo* po ustavu građanska država i da nema drugog naroda osim "Kosovara" a da se i Albanci i Srbi pominju samo u članu za upotrebi jezika tj. albanskog i srpskog koji su ravnopravni i u državnoj upotrebi... Dakle. ZSO će biti uređen isto onako kao SAP Kosovo u SFRJ odnosno SRS.
Ja
30. Septembar 2021.
ZSO se treba i mora resiti to se trebalo odavno resiti nesmese vise izbeci problemi se trebaju resiti !!!