Šaša: Od Samita u Sloveniji ne očekujem ništa konkretno za Kosovo

Demuš Šaša
Izvor: Ekonomia Online

Direktor Instituta EPIК Demuša Šaša izjavio je za Ekonomija onlajn, da će podrška proširenju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju biti u fokusu Samita u Sloveniji, kao i to da neće biti ništa konkretno u vezi sa Kosovom, osim pitanja dijaloga sa Srbijom.

„Što se tiče Kosova, od Samita ne treba očekivati ništa konkretno, jer će pružiti principijelnu i opštu podršku u vezi sa procesom proširenja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, biće, verovatno, dve konkretne teme, pomoć EU Zapadnom Balkanu u suzbijanju pandemije i pomoć u post-pandemijskom periodu. Odnosno, realizacija investicionog plana za Zapadni Balkan, približno 30 milijardi evra predviđenih za infrastrukturu na Zapadnom Balkanu", rekao je Šaša.

Naglasio je će jedna od diskuja o dijalogu Kosova i Srbije i potreba za njegovim napretkom.

„Biće više političkih i opštih diskusija, poput regionalnih odnosa, u tom kontekstu posebno dijalog Kosova i Srbije i potrebe za napretkom u okviru dijaloga, ne samo u pogledu dve zemlje, već i regiona uopšte. Tokom samita ne treba očekivati nikakvu posebnu temu o Kosovu”, rekao je Šaša.

Šaša je ocenio da je današnji samit formalni i da je njegovo održavanje uspeh, jer su učesnici poslednji put fizički učestvovali 2018. godine.

„Generalno su multilateralni samiti formalni, ali ovoga puta je uspeh to što će se učesnici imati priliku da se fizički sretnu i razgovaraju, što je u diplomatiji izuzetno važno“, dodao je Šaša.

Na Samitu EU - Zapadni Balkan, razgovaraće se o pet ključnih pitanja: odnosi EU i Zapadnog Balkana, saradnja u borbi protiv pandemije kovid -19, implementacija Investiciono-ekonomskog plana za Balkan vrednog 30 milijardi evra, regionalna saradnja i koordinacija spoljne i bezbednosne politike.